Hopp til hovedinnholdet

Jente 16 år
 

Spørsmål
hei Jeg har en far jeg nesten ikke lenger har kontakt med, jeg bor med både han , min mor og mine to små søstre. Det har flere ganger hendt at han har slått til meg eller påstått at han skal gi meg "kald dusj " som han kaller det "fordi jeg er hans unge og da bestemmer han". en gang da han bar meg inn på badet under armen for nettopp å gjøre det skrek jeg at det gjorde vondt flere ganger - både fordi han knep og strammet så hardt rundt meg at det gjorde vondt og fordi jeg føler at det hele er ganske underrykkende. til slutt, siden han holdt hendene mine fast, bet jeg han i ryggen så han skulle slippe meg, det hele endte med at han slo løs med dusjhodet ned over låret mitt. han gjorde det nok for at jeg ikke skulle fortsette og bite men alikevel. han har flere ganger løftet og slengt meg i gulvet og inn i bord men sier hver gang at han lover å gi seg. opp til flere ganger har han sagt at jeg ikke er hans datter og at jeg skal klare meg selv men han bruker altid "jeg er din far og du har med å lye meg" mot meg når det selv passer han. jeg er veldig lei av det hele og jeg vet at jeg selv kan være ganske så umulig, jeg blir lett sint og ja ganske hysterisk. flere ganger har jeg slått hull i vegger og dører fordi jeg blir sint og lei meg men jeg gjør heller det enn å slå til andre. Han har tidligere aldri slått så det synes hel til sist gang hvor han snudde seg og slo meg med knyttneve i fjeset så jeg ble slengt i gulvet. jeg er lei det hele og vet at jeg er mist like barnslig som han er men det virker som om han leter etter anledninger for å blande seg inn i krangler jeg har med f.eks. min mor eller søstre. han går igjennom tingene mine for å finne gale ting jeg gjør og uten å konfrontere meg med det går han til min mor for å si fra til henne, for så å blande seg inn selv når vi diskuterer. jeg er lei det hele og jeg har ingen jeg fuldt kan snakke med, jeg vil veldig flytte ut men samtidig ikke bo på noe barnehjem eller med en annen familie, jeg vil bare ut for meg selv. men uten min mors samtykke, er det ingen mulighet for meg å flytte ut aleine? jeg regner med at jeg ikke ville trenge BEGGES samtykke?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!


Så lenge begge foreldre har foreldreansvar skal nok begge samtykke. det som er hoved utfordringen med å bo hjemmefra før man er fylt 18 er at man ikke kan skrive under på kontrakter o.l. selv. Man kan bare i begrenset grad disponere pengene sine selv og det er ikke alle jobber man kan ha feks. sitte i en kasse.

Det er foreldrene dine som står juridisk og økonomisk ansvarlig for deg til du er 18 uansett hvor du bor. Hvis du ikke vil at din mor skal gi samtykke må du gå gjennom faren din hvis du eventuelt trenger underskrifter i forhold til noe da du ikke kan stå juridisk ansvarlig selv. Moren din må nok også smatykke i at du flytter hjemme i fra og har i alle fall krav på å vite om planene.

Det høres ut som om dere er havnet i en svært vanskelig situasjon. Det er ikke nødvendigvis slik at du havner i fosterhjem hvis du tar kontakt med barnevernet. Det gir ofte tilbud om familiesamtaler og familieråd for å hjelpe familier fungere bedre sammen. Dette tilbyr også familievernkontoret der dere bor.

Mange synes det er god hjelp i å snakke om hvordan de har det med noen utenfor familien Helsestasjonen for ungdom kan være et bra sted. Der har de helsesøster, lege og ofte psykolog.

Håper dette kan være til nytt for deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om kultur?

Hvilket av disse er et fond du kan søke om du har et kulturprosjekt (som en egen filminnspilling eller et band) du trenger penger til?