Hopp til hovedinnholdet

På grunn av at jeg er blitt mobbet svartner det ofte for meg når noen av vennene mine blir ertet. Jeg trenger hjelp jeg kan ikke fly på folk.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei..Ikke rett emnet men... Ja! Eg har før opplevd mobbing..og trakassering..Vært mobba i 8-9 år. Nå, når noen er ekkle mot venna mine eller slenger dritt mot meg..skjer det no..Eg snur meg til den personen som gjør det.. Og alt anna blir svart, eg konsentrerer meg bare å få tatt den personene.. Det svartner og eg holder på å tørne..Eg tenker bare på å gå bort til den personen å denge'n..Eneste som hjelper meg å ikke gjøre det.. er att vennene mine skriker eller drar meg ut.. Etter det, blir eg veldig sur å lei..Tenker fortsatt på å ta "hevn"..eg takler ikke folk som er slemme mot meg eller venner.. Eg vil ha hjelp..før hvis eg plutselig sprekker av sinne ( har mye sinne inni meg) så, er det jo eg som får kjefta..Eg trenger hjelp..Eg kan da ikke fly laus på en person sånn..uansett eg er lei av det.. Hva kan eg gjøre? Eg har fått bevist att eg er litt.."mentalt" sjuk..Tenker ofte på døden (osv), eg veit ikke hva eg skal gjøre ? ikke godt å vite hva som skjer hvis eg sprekker..Bare tenk! Eg trenger hjelp ! Håper på raskt svar! Takk. Ps : - Du kommer til å skrive att eg skal prate med noen! NEI, alle svikter..Alle med taushetsplikt svikter..Eg kan ikke stole på noen omtrent! Eg stoler ikke på noen voksne! Ingen helsesøstre og heller ikke barnevernsfolk! Alle som prøver å "hjelpe" stoler eg ikke på! - Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!


Det er ikke uvanlig at man kan ha psykiske plager etter så langvarig mobbing som du er utsatt for. På en måte kan man si at det er en normal reaksjon på en forferdelig situasjon. Det at du ønsker å ta "hevn", ta igjen for det du selv har vært utsatt for er forståelig. Det er dessverre ikke en løsning da det skaper bare flere problemer.

 

Jeg er kjempe lei meg for at du har så liten tillit til de som er til for å hjelpe deg. Noe av grunnen kan være at det er foreldre som har det juridiske ansvaret for barna sine frem til de er 18 år. Dermed har hjelpere opplysningsplikt i forhold til foreldrene. Fra man er 15 har man rett til selvstendig journal hos barnevernet. Det betyr at barnevernet ikke lenger har automatisk informasjons plikt til foreldre. Når man er fylt 16 har hjelpere mye større grad av taushetsplikt.

 

Det er ikke mange tilbud om nett-terapi. De som finnes er i forhold til spesifikke forhold som for eksempel røykeslutt. Er det en voksen som ikke er så ille som de andre? Hvis mobbing har vært problemet er ikke foreldrene dine god støtte? Kan det være mulig å gi hjelperne en ny sjanse? Har du prøvd helsestasjonen for ungdom? Der har de ofte psykolog eller psykiatrisk sykepleier i tillegg  til helsesøster og lege. Du kan også prøve Røde kors hjelpetelefon: 800 33 321, Mentalhelses hjelpetelefon: 810 30 030 eller Kirkens SOS krisetelefon: 815 33 300.  Her kan du være anonym.

 

Håper at dette kan være til støtte og hjelp for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om valg?

Når fikk kvinner stemmerett her i Norge?