Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at min bror truer meg med at han skal drepe meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har det vanskelig hjemme på grunn av min situasjonen hjemme. er det greit egentlig at min bror skal begynne å true meg for å drepe eller gjøre noe styggt mot meg? han sier alltid hit med mobilen din for å se hva som er der men jeg er en jente som ståler på meg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke greit at din bror truer deg på noen som helst måte! Og det er veldig alvorlig når han truer med at han skal drepe deg. Trusler er en form for psykisk vold og skaper redsel. Dette er ikke noe man skal kunne tåle å leve med og jeg forstår godt at dette gjør at du har det vondt og vanskelig hjemme. Kontrollen han driver i forhold til deg ved å sjekke din mobil er heller ikke noe han skulle gjøre.

 

Jeg vet ikke mye om din situasjon ut fra det du her skriver, men jeg antar at grunnen til at han kontrollerer deg er at han skal passe på at du ikke har guttevenner. I mange familier er det brødre som får denne rollen av foreldre som gi bror ansvaret. Andre ganger er foreldrene mer passive eller de tenker de ikke kan gjøre noe med dette. Dersom du tror du kan få støtte fra dine foreldre syns jeg du bør snakke med dem om det. Kanskje kan de gjøre noe for at din bror skal slutte å true og kontrollere deg?

 

Det din bror gjør mot deg er alvorlig, og jeg mener at du bør snakke med noen voksne som kan hjelpe deg. En mulighet er å snakke med kontaktlærer eller rådgiver på skolen din. De har taushetsplikt, og skal ikke kontakte familien din dersom du forteller dem at dette kan gjøre situasjonen farlig for deg i hjemmet. Kontaktlærer og rådgiver kan sammen med deg prøve å finne ut hvordan du kan få det bedre hjemme.

 

Barnevernet er en annen hjelpetjeneste som skal hjelpe barn og unge som ikke har det bra hjemme. Du kan ringe dem selv eller be kontaktlærer eller rådgiver ved skolen din ringe barnevernet slik at de for eksempel kan komme på skolen å ha en samtale med deg. Du kan også ringe anonymt til barnevernet å be om råd i forhold til din situasjon.

 

Dersom situasjonen din i familien er så farlig at du tror noen kan skade deg dersom de får vite at du har bedt om hjelp, så er dette noe du må fortelle til barnevernet, rådgiver eller kontaktlærer. Da vil de være forsiktig i forhold til å kontakte din familie og vurdere din sikkerhet i forhold til hvordan de skal gå fram.

 

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap (81555201/98626488) kan gi deg råd, støtte og hjelp. Også til denne informasjonstelefonen kan du ringe anonymt dersom du ønsker det.

 

Jeg håper virkelig du får hjelp slik at du kommer ut av den vonde situasjonen du er i. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om rusmidler?

Hva er det farligste med amfetamin?