Hopp til hovedinnholdet

Moren til kjæresten min behandler ham dårlig og terroriserer han psykisk. Hva skal jeg gjøre? Kan han få hjelp uten at det trenger og skje mye? Noen Råd?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på snart 17 år som har ett spørsmål til dere om psykisk og fysisk vold i hjemmet. Jeg og typen min har vært sammen i 10 månder og vi har kjennt hverandre i over 2 år. Forholdet vårt var komplisert fra begynnelsen, og jeg ble innterisert i han fordi jeg ville hjelpe han. (Jeg har lett for og se på folk at de ikke har det bra) Uansett, jeg traff han via min stebror, og etter at vi hadde kjennt hverandre i ca. en uke, begynte jeg og spørre om alt var bra. I begynnelsen påsto han at alt var bra, og jeg fortalte han at jeg skjønnte an han ikke snakket sant. Jeg fortalte han at han for min del kunne snakke med noen andre enn meg med problemet om han ikke ville snakke med akkurat meg. (Stebroren min eller helsesøster) Og etter en uke eller to, inrømmet han at han kanskje ikke hadde det så bra som han skulle ha det til, moren hans slo han da han var yngere, og terroriserer han psykisk den dag i dag. Jeg begynner og bli sliten av dette her, for det er tydelig at han skammer seg veldig, selv om han vet at det ikke er hans feil. Han har hele livet fått høre at han ikke duger til noe, at han ikke kan snakke for seg osv. Og det tok meg i hvertfall ett år og bygge opp selvtilliten hans. Vi har fortsatt store problemer med moren hans, og han har vært hos helsesøster en gang, men dit vil han ikke gå mer. moren hans sørget for at det ble veldig ubehagelig for han sist gang, da var det ett møte på skolen, og det ble tatt opp at han hadde lite frihet hjemme. (Han ville ikke at det med at han hadde blitt slått skulle bli tatt opp.) Og ja, han har lite frihet hjemme, moren hans maser på han om alt mulig, og hun er skikkelig ubehagelig, hun er typen til og stå på kjøkkenet og se på at vi spiser, bare for og være sikker på at vi ikke søler, eller griser. Han er ikke noe barn lenger. Og alltid hvis vi skal finne på noe i helgene, blir det stor diskusjon, og han får sjeldent ett svar før rett før helgen. (Hun må kunne bruke han og true han hele uka.) Etter at han traff meg, han han begynt og gjøre motstand. Hun prøver og skylde på meg, og ja jeg fikk dette til og komme til overflaten, men det er ikke jeg som bestemmer hva han velger og gjøre. jeg brukte ett år på og hjelpe han, og nå skal hun ødelegge det fantastiske vi har funnet i hverandre! Jeg er veldig langt nede akkurat nå, for noen uker siden baksnakket hun meg og påstod at jeg ville bli gravid fordi jeg ville "Være sammen med han for evig", Hva er det og si om meg hvis du ikke kjenner meg.. Jeg er bare så lei av henne, kan hun ikke la oss være i fred? Når vi nyig hadde blitt sammen var jo alt ok, for hun trodde nok ikke at det skulle bli så seriøst som det er nå, tipper jeg. For i begynnelsen fikk vi treffe hverandre bestandig, de kjøpte jo kondomer og alt. (og da sier man vell indirekte at det er ok, så lenge man beskytter seg?) og det gjør vi. Hva skal jeg gjøre? Kan han få hjelp uten at det trenger og skje mye? Noen Råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Beklager at du har ventet på svar fra oss.

 

Jeg håper at du og kjæresten din har mere sammen enn det at du synes synd på ham. Et forhold som ikke består av gjensidig respekt og likeverdighet men er skjevt er tyngre for begge å være i.

 

Ønsker kjæresten din å gjøre noe med det trenger han støtten din, men han må ønske forandringer selv. Ut i fra det du skriver høres det ut som om faren han ikke er tilstede. Er det mulig for kjæresten din å ta kontakt med faren hans? 

 

Mange synes det er godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom har lege og noen ganger psykolog og psykiatrisk sykepleier i tillegg. Han kan kanskje få hjelp til å å snakke med moren sin om dette.

 

Hvis han vil kan dere enten ringe barnevernet der dere bor eller barnevernets akutttelefon 116 111.

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om mobbing?

Er baksnakking mobbing?