Hopp til hovedinnholdet

Jeg og en kompis gikk inn på biltippen, som er et ulovlig område. Prøvde en bil. Konsekvenser? Ble påkjørt. Konsekvenser?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

God dag! Jeg og en kompis skulle finne på noe en dag. Så vi fant ut at vi skulle dra til biltippen, der det var mange vrak av biler iogmed at biler inspirer oss.Selv om det var ulovelig område, Så vi dro dit, og begynte å sjekke ut noen biler. Vi prøvde en bil da, og startet den, vi kjørte tilogmed 5 meter. Så sluttet vi. Og satte oss i en fin bil, og begynte å prate om litt av hvert. Etter en stund, så vi plutselig en man som lette etter noen. Så vi dukket,i frykt om å bli busta. Vi bestemte oss for å springe ut. Vi gjorde det litt rolig og sakte og plutselig sprang vi(iogmed at vi har hørt et rykte om at eieren banker opp folk som bryter seg inn, sprang vi), da merket han oss. Så vi spurtet så fort vi kunne, og han sprang etter. Vi kom oss til syklene og begynte å sykle på en grusbane (fotballbane) ved siden av (veien over). Vi kom oss på banen da vi hørte en stor motor som brølte mot oss, da skjønte vi at han var etter oss med bil. En av oss kom seg langt unna, mens jeg ble kjørt på. Da jeg ble kjørt på sklei jeg mange meter. Og skrapet meg veldig. Da skønte jeg at jeg ikke hadde sjans. Så jeg stoppet, panikk som jeg fikk, begynte jeg og rope ikke slå meg, ikke slå meg, da han gikk mot meg. Vi hadde flere vitner rundt som så det, og er villig til å anmelde det. Fyren spurte etter navn og nr, og vi løy. Det skjønte ikke han. Han sa at han skulle sjekke om vi hadde ødelagt noe der, hvis vi hadde skulle han anmelde oss.( det hadde vi ikke) Spørsmålet vårt er da: Hvem er skyldig her?(mest) Hva ville skjedd med oss om han anmeldte innbrudd ? Hva ville skjedd om vi anmeldte han samtidig? Ville vi fått bot og han miste førerkortet? Eller ville bare begge få bot? Vi er veldig usikkere på hva vi skal gjøre? vi har ikke sagt i fra til foreldra våre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ulovlig å trosse forbud om å gå inn på et lukket område. Dersom det ikke ødelegges noe som er egnet til å beskytte mot inntrengning regnes dette som en forseelse. I motsatt fall vil det være et innbrudd og en mer alvorlig forbrytelse. Deres prøvekjøring av bilen kan anses som bilbrukstyveri, som er en forbrytelse. Det er selvfølgelig også ulovlig å kjøre bil uten førerkort.

 

Du opplyser imidlertid at du er 14 år. Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Du kan dermed uansett ikke straffes for dette. Da dere ikke har ødelagt noe, vil dere heller ikke måtte betale erstatning.

 

Dersom det er riktig at vedkommende kjørte på deg med bil, er dette en svært alvorlig og straffbar handling. Spesielt dersom han gjorde dette med vilje.

 

Slik du beskriver hendelsen, mener jeg at vedkommende burde anmeldes for dette. Jeg anbefaler at du forteller dette til foreldrene dine, slik at de kan være med å vurdere om vedkommende bør anmeldes. Uansett om vedkommende straffes eller ikke, vil en anmeldelse kunne gi vedkommende en "smekk", slik at han ikke gjør noe lignende igjen.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om forsikring?

Kan du få penger igjen for noe som blir stjålet når du reiser?