Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en bestevenn som har blitt voldtatt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en bestevenn som har blitt voldtatt. Hun har ikke sagt det til noen andre enn meg. Hun har heller ikke lyst til å gå til politiet enda. Er det en tidsfrist for å gå til politiet etter at noe slikt har skjedd? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og hvordan jeg kan trøste henne. hun liker ikke å snakke om det, og vil helst bare glømme det, men nå starter vi et nytt kapittel i Naturfag som heter "seksualitet". jeg ser at hun sliter når noen snakker om det, og vet ikke hva jeg kan gjøre. Vi skal også lære om sex og samliv på skolen om et par uker, og det tror jeg blir tøft for henne. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er en sak hun kan gå til politiet med også lenge etter.  I utgangspunktet er det viktig å sikre bevis, og derfor bør man til legeundersøkelse så raskt som mulig, og helst innen ett døgn, og også la være å vaske seg selv eller tøy før det.  Slik jeg forstår deg, er dette nå en stund siden, og da er jo ikke disse akutte rådene til noe hjelp. 

 

Det at venninnen din har betrodd seg til deg er veldig bra, og kan være nok for henne i første omgang.  Det er veldig bra for henne at det er en som vet dette.  Det å prate med noen voksne som har erfaring med slike saker kan imidlertid være lurt, både for å får råd og for å få veiledning om hvordan hun håndterer hvis det er vanskelige følelser knyttet til dette.  Det er jo en veldig vanskelig og vond opplevelse, og slike opplevelser kan sette seg litt fast og forstyrre den som har opplevd det.  En voksen å prate med om dette, kan være en hun har tillit til, som en i familien.  Ofte er det kanskje lettere å prate med en som ikke er så nær, men som er en fagperson med taushetsplikt.  Helsestasjon for ungdom kan være et sted å gå, eller helsesøsteren på skolen.  Det kan også være aktuelt å prate med fastlegen, eller direkte med et voldtektsmottak hvis det er det på sykehuset i nærheten (det vet legevakten om hvor er).  Politiet går det også an å prate med uten å anmelde forholdet, men for å få råd i første omgang.  Det du kan gjøre er å fortsette å være en hun kan prate om dette med når hun trenger det, men også si ifra til henne at du kan følge henne til en ansvarlig voksen å prate mer med.  Hvis hun vil, går det også an å prate med læreren om dette før dere prater om sex og samliv på skolen, slik at han/hun vet og kan være til støtte.

 

Det er også personer å prate med om seksuelle overgrep på krise- og incestsentrene rundtom i landet.  Du finner en liste over disse sentrene her.

 

Et sted det er mulig å ta kontakt for å få veiledning og råd er også DIXI.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om russetida?

Feires skoleavslutning som norsk russ i hele verden?