Hopp til hovedinnholdet

kjæresten bruker vold når vi krangler

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg er en jente på snart 17 år som lurer på noen spørsmål. Jeg har en kjæreste på snart 19 år. Når vi krangler, noe vi gjør daglig, så bruker han vold mot meg. Han slår meg på armer og bein, tar kveletak på meg, løfter meg i håret og vrir handa mi rundt til jeg begynner å gråte, men han har ALDRI slått meg med knytteneven i ansiktet, bare klappet til meg en del ganger. Han sier ofte ting som "hore, fitte, dra til helvete, du er ikke verdt en dritt, driter i om du slår opp, jævla taper, skaff deg et liv, nå holder du kjeft hvis ikke slår jeg." De tre siste dagene har vi krangla så mye at jeg har et helt sinnssykt blåmerke på overarmen. Den dekker hele overarmen. Jeg kan ikke gå i singlett, forde jeg syns det er flaut om folk ser det. Når vi krangler så legger jeg meg flat for at det skal gå over. Før når han var voldelig, i begynnelsen, så fikk han skikkelig dårlig samvittighet, men det får han ikke lenger, det er så vidt et unnskyld i fra han. Hva skal jeg gjøre? Er dette mishandling? Han sier han ikke har mista følelser, og det tror jeg heller ikke at han har, men hva kan være årsaken til dette? Skal jeg slå tilbake ellerskal jeg legge meg flat? Tenker på det hele tida, og skvetter omtrent hver gang han tar på meg, selvom vi er venner. Aner ikke hva jeg skal gjøre.. Hilsen fortvilet jente.

 

Svar
Hei

Du skriver at du og kjæresten krangler daglig, og at han da bruker vold. Selv om han ikke slår med knyttneven i ansiktet ditt så er det du forteller om grov mishandling både fysisk og psykisk. Du skal ikke leve i et slikt forhold! Det beste rådet jeg kan gi deg er at du avslutter forholdet til kjæresten fortest mulig. Både den fysiske volden han utøver, og den grove utskjellingen du skriver om, gjør at jeg tenker det ikke er mulig for dere å ha et godt samliv i fortsettelsen.  

 

Hvis du likevel velger å fortsette kjæresteforholdet MÅ volden stoppes. Det kan nok være vanskelig for deg å ta dette opp med kjæresten alene, da det fort kan føre til nye krangler og voldsutøvelse. Jeg vil derfor råde deg til å prate med noen voksne du har tillit til, og bli enige om hvordan saken kan håndteres. Det finnes offentlige tjenester som kan hjelpe dere. Familiekontor på eller i nærheten av stedet der du bor kan ha fellessamtaler med deg og kjæresten, slik at dere finner ut hvordan problemene kan løses. Du kan få samtaler der alene og få råd og veiledning i forhold til hva du vil i fortsettelsen (kanskje før eventuelle fellessamtaler).

 

Du kan også ta saken opp med fastlegen din.

Det er vanskelig å vurdere hva som er årsaken til at kjæresten din bruker fysisk og psykisk vold på denne måten. Dette kan ha både med hans personlighet å gjøre, og ting han har opplevd tidligere. Det er dessverre slik at voldsutøvere ofte har opplevd å bli utsatt for vold selv. Det virker i alle fall som om kjæresten din trenger behandling enten det er for å mestre sin aggresjon eller for å bearbeide egne opplevelser. Dette vil han trenge selv om forholdet mellom dere opphører, da en slik atferd sjelden stopper. Det vil derfor være stor fare for at også andre framtidige partnere vil bli utsatt for tilsvarende vold som det du opplever.

 

I Politiet finnes det Familievoldskoordinator eller andre stillinger med spesielt ansvar for voldssaker. Du kan be om en samtale der for å vurdere om saken skal anmeldes, da det du skriver om er klare lovbrudd som er straffbare.  

 

Håper du finner ut av hvordan du skal få slutt på mishandlingen. Ikke la det fortsette!

Lykke til

 


Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen, 116111
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Når var det sist krig på norsk område?