Hopp til hovedinnholdet

Får voldstrusler på facebook

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en gutt på 15 som har hatt noe på gang med en jente en stund (over nå), vi hadde det så fint sammen og hadde 2 koselige dager sammen. Men neste dag så snakka jeg med henne og hun konfronterte meg at det aldri hadde vært noe. Men virka ikke sånn på alt det hun sa... problemet er at hun plutselig sa "jeg har kjæreste!". Hun hadde nettopp slått opp med den gamle, og vi hadde snakka sammen om det, og hun sa hun skulle tenke på et forhold mellom oss. Men det var tydligvis en ny nå. En vietnameser! Og selvfølgelig måtte han tullingen starte i prallellklassen min. Så jeg snakka med han på facebook, og han dreiv å skulle leke "kammerat" og sa vi kunne snakke om det. Og da sa jeg "vil helst ikke, har egentlig mest lyst til å slå deg ned nå" Og dette var samme dagen hun jenta hadde fortalt meg dette så jeg var kjempesur og lei meg. Og nå får jeg stadig voldstrusler av han og vennene hans på facebook! Og det skremmer meg, jeg er redd! Jeg sliter nok fra før av med at pappa har hatt kreft i 10 år nå, og ligger på sykehuset, så det er bare meg og moren min i huset. så jeg har endel ansvar jeg egentlig ikke skulle hatt da. Men jeg er skikkelig redd for at disse faktisk kan gjøre meg noe. Jeg har prøvd å unngå dem så mye som mulig og ikke svare på truslene lenger, for det nytter ikke å forklare dem at "jeg har mest lyst å slå deg ned" er et uttrykk for hat, og at man ikke har lyst til å ha noe med den personen å gjøre... det betyr ikke at man noen gang har tenkt til å gjøre noe med det. Og dette oppe på alt det andre gjør ikke ting enklere. Jeg føler meg redd for at noe skal skje med meg. og vis jeg melder det inn kommer det bare fler av dem og skal ta meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!!! SÅ HVA FAEN SKAL JEG GJØRE?? jeg er dritredd her jeg sitter å skriver, skjelver i hele kroppen! :S Hadde vært fint om jeg fikk svar litt raskt hva jeg skal gjøre med dette! Jeg har blokkert de fornå, også har jeg lukket profil! takk på forhånd! skremt gutt på! 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Du må på en måte forstå at han blir sint. Han prøvde tross alt å være forståelsesfull i starten da han sa at dere kunne prate sammen om det. Når det var slik at han var blitt sammen med denne jenta, og du fortsatt likte henne, så var det heller hun du skulle ha tatt det opp med, og ikke han. Han har ikke noe å gjøre med hva dere eventuelt har hatt tidligere. Det er mellom deg og henne, og hvis hun har valgt å være sammen med han så er det hennes valg. Det er selvsagt tungt og vanskelig å forstå når du trodde at det var noe mellom dere. Av og til virker andres føleser helt uforståelige på oss, fordi vi trodde de følte noe helt annet.

 

Det er helt rett av deg å slutte å svare på truslene, for du vil ikke fyre enda mer oppunder. Hvis du fortsetter å skulle forsvare deg eller å svare dem frekt tilbake eller true dem tilbake, så blir han nok bare enda mere irritert og enda mere lysten på å skulle gjøre noe. Når det er sagt så virker det som om det er mest tomme trusler. Jeg antar at dere hovedsakelig ser hverandre på skolen, og der er det hele tiden andre elever, lærere og voksne tilstede. Han kan vanskelig gjøre noe mot deg mens dere er der, uten at noen andre får det med seg. Dette er mobbing det han driver med, og jeg skjønner at du er redd. Ingen skal måtte være offer for slike trusler, spesielt ikke hvis han truer med å bringe hele kompisgjengen mot seg. Mest sannsynlig er han bare irritert over at du liker dama hans og ville prøve å ta henne fra han, og kommer ikke til å gjøre noe.

 

Hvis du virkelig er redd og tror han kommer til å gjøre noe, så må du søke hjelp. Det nytter ikke å skulle takle han og kompisene hans helt alene. Da mener jeg at du burde snakke med en lærer på skolen eller noe. Kanskje kan det virke som om ting blir mye verre da, men du kan i alle fall snakke med en lærer eller en annen tillitsvalgt på skolen om hva du kan gjøre. Du kan fortelle at du tror at det blir verre hvis de konfronterer han, så kan dere planlegge sammen hva som skal gjøres. Det er dessverre lite jeg kan gjøre for deg herfra. Dessuten kan det være fint å bare få snakket ut om det. Det kan du også bruke moren din til. Hun er tross alt noen år eldre enn deg og kan hjelpe deg gjennom dette. Hun vet nok råd, og i tillegg hjelper det henne å skjønne hva som plager deg slik at hun kan vise litt forståelse.

 

Ellers så er det definitivt ulovlig å komme med voldelige trusler, så du har muligheten til å vise politiet beskjedene han har sendt deg. Han kan ikke bli straffet for noe når han er under 16 år, men han kommer i alle fall til å skjønne alvoret av det han har gjort.

 

mvh

ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold