Hopp til hovedinnholdet

Er dette en form for voldtekt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvis jeg har blitt tatt på puppen av en mann ufrivillig og dette skjer nesten hver gang vi ser hverandre, er det en form for voldtekt da? Det begynner med en vennlig klem, men så tar han og 'koser' ned til puppene mine. Jeg synes ikke det er særlig kult og tenker på det en stund etter hver gang det skjer. Eller er voldtekt bare hvis man ufrivillig har sex med en person?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


På barneombudet sine nettsider(www.barneombudet.no) kan du lese om hva som er voldtekt, og andre straffbare seksuelle handlinger.

 

Voldtekt kan defineres som "seksuell omgang uten samtykke", det er ulovlig og kan være følgende handlinger:

Seksuell omgang er samleie eller samleieliknende forhold. Slikking og suging av kjønnsorgan, onani eller gnidning av den ene eller den andres kjønnsorgan og innføring av gjenstander i skjede eller endetarmsåpning betegnes også som seksuell omgang. Seksuell omgang betraktes som den mest alvorlige formen for overgrep (strl. §§ 192- 199).

 

Det du beskriver kan derfor ikke kalles voldtekt, men kalles "seksuell handling", og er absolutt ikke lov, og absolutt ubehagelig for den som blir utsatt for det:

Seksuell handling er i hovedsak beføling. Dette er altså en handling hvor overgriper tar på kroppen til offeret. (strl. § 212, 2. ledd)

 

I tillegg er det ulovlig med uanstendig atferd, som for eksempel:
Seksuelt krenkende eller uanstendig atferd er for eksempel blotting, kikking eller utuktig tale og rått snakk. For at handlingen skal være straffbar etter strl. § 201, må den ha skjedd a) på offentlig sted, b) i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det, eller c) i nærvær av eller overfor barn under 16 år.

 

 

Altså, det han gjør er ulovlig, og det er viktig at dette tar slutt.

 

Det er viktig at du snakker med en voksenperson om dette, og det er viktig at dette blir stoppet.

 

Hvem kan du snakke med? Kan noen av dine foreldre hjelpe deg? Eller kan du snakke med helsesøster? Eller noen andre på skolen?

Helsestasjon for ungdom kan være et sted å søke råd. 

Politiet kan også gi råd om hva som er lurt å gjøre, de kan kontaktes på 02800.

I tillegg kan du også ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som har spesialkompetanse på seksuelle overgrep.

De har følgende kontaktinformasjon:

 

DIXI RESSURSSENTER OSLO

Åpningstider: mandag,
tirsdag, torsdag og fredag
kl. 09.00 – 15.00 og
onsdag kl 09.00 – 20.00

Epost: dixi@dixioslo.no
Telefon: 22 44 40 50
Mobil: 930 58 070
Faks: 22 44 40 55
Besøksadresse:
Arbinsgt. 1, 3 etg.
0253 Oslo

 

Når det gjelder din beskyttelse, kommer det selvsagt an på hvem denne mannen er; er det en i familien din, eller en du kjenner som du er nødt til å omgås ofte; eller er det en person som du enkelt kan slutte å møte?

 

Det er uansett viktig at du får hjelp til å beskytte deg selv mot dette; og husk at du har all mulig rett til å si nei til en klem, og du har all mulig rett til å si at du ikke ønsker å bli tatt på.

Dersom situasjonen er slik at det er vanskelig for deg å gi beskjed direkte, kan det hende det er bedre om noen andre prater med han om dette, da helst en voksenperson.

 

Du skal ikke bli utsatt for at andre tar på kroppen din på måter som er uønsket og ubehagelig for deg.

Det er viktig at dette blir satt en stopper for, og at du opplever at dine grenser for hvor nærme andre skal komme din kropp, blir respektert.

 

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!

 

 

 

 

 Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold