Hopp til hovedinnholdet

Engstelig og stresset på grunn av dominerende bror.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en storenbror. Han blir 17 er 15. Helt siden jeg var sånn ca 10/11 år har han holdt på med dominans... Han er veldig stor i forhold til meg og er veldig sterk, så det er vanskelig for meg og komme meg unna eller kjempe i mot når han begynner å bølle med meg. Ting har bare blitt verre med tiden og nå er jeg rett og slett kjemperedd for min egen bror! Han slår og sparker meg helt uten grunn..Hvis han kjeder seg eller jeg sier et ord som han ikke vil høre eller andre småting kan han klikke helt .. Han slår meg i hode og på kroppen og bytter meg i bakken og sparker meg. Han drar meg også bortover gulvet etter håret.. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Mamma har problemer med han hun også. Han droppet nylig ut av skolen fordi han ikke gadd/orket/klarte å stå opp om morgenen, og bruker nå dagene sine på å henge i byen med folk som driver med hasj og bare gjør dumme ting.. Mamma får han heller ikke til å slutte med det han holder på med.. Fordi han er så stor så det går ikke an for å få han til å slutte hvis han ikke vil det selv. Ingen av oss vil ha han i hus lenger. Mamma kontaktet noe som ligner på barnevernet for noen måneder siden, og de vil hjelpe han å komme på ett kjøl. Men han gidder ikke å dra på møtene som de arrangerer for han en gang...Og det virker ikke som det har tenkt å gjøre noe mer forsøk på å få han til å hjelpe til med å forbedre situasjonen. Det er veldig vanskelig og slitsomt å bo sammen med han siden man aldri vet hvor man har han. For noen ganger kan han være både morsom,snill og hjelpsom, men det kan skifte om til sinne på to sekunder. På grunn av hans oppførsel så er mamma nå sykemeldt på grunn av at hun er så sliten, deprimert og hjelpeløs... Og jeg, jeg er UTSLITT! Jeg har kjempevondt fra nakken og helt ned til korsryggen fordi jeg er så engstelig og stresset på grunn av han. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Mamma og jeg snakker ofte om han og hva vi kan gjøre for å bli kvitt han men mamma har ikke lyst til å kaste han ut hellere siden han da kommer til å havne i helt feil miljø! Hva kan vi gjøre? Trenger hjelp !!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.Dette høres ut som en veldig vanskelig og uholdbar situasjon. Ut fra det du beskriver har du over mange år blitt utsatt for vold fra broren din. Dette er ikke akseptabelt og heller ikke lov! Det er samtidig komplisert at noen man bryr seg om gjør ting som fører til at man blir engstelig og stresset. Du er i tillegg vitne til at moren din, som du skriver, blir sliten, deprimert og hjelpeløs. Ikke rart at du er utslitt.

 

Du skriver også at moren din har tatt kontakt med noe som ligner barnevernet. Hvis det er barnevernet hun har kontaktet er det bra. Hvis ikke, er det noe hun MÅ gjøre. Hun har en plikt til å beskytte deg fra det du nå opplever med broren din, og også en plikt til å hjelpe han slik at han kan få det bedre, kanskje med seg selv og med de rundt seg.

 

Jeg vet at noen syntes det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet. Men de er der for å hjelpe. Hvis broren din ikke stiller på møter er det slik at barnevernet har mulighet til å komme på hjemmebesøk. Det høres ut som mamma trenger noen å rådføre seg med i forhold til hva hun kan gjøre med situasjonen.

 

Så, be mamma ta kontakt med barnevernet. Det er veldig viktig.

 

Du skal ikke leve under slike forhold!!!

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten


 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold