Hopp til hovedinnholdet

Min kjæreste begynner å vise voldelige tendenser, hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg har en kjøreste som begynner å vise voldelige/negative tendenser ovenfor meg. Han har ikke slått ennå, men jeg er redd han kommer til å gjøre det. Han kan bli veldig sint.Han er gradvis blitt verre... Hvordan kan jeg snu tendensene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først av alt: Det er slett ikke sikkert at det  er så mye du kan gjøre for å snu voldelige tendenser hos din kjæreste, og det er heller ikke ditt ansvar.

 

Dersom din kjæreste begynner å vise voldelige tendenser, er det viktigste du skal tenke på din sikkerhet.

 

Tenk over hva slags vold det er (les mer om voldstypene i artikkelen under).

 

Vi vet at vold i parforhold har en tendens til å forverres med tiden, slik at vi anbefaler alle å gå ut forhold dersom de opplever voldelige tendenser/vold.

 

Du skriver at du er redd for at han skal komme til å slå deg.

Det som blir viktig er at du kjenner etter hvordan dette påvirker deg - hvor redd er du? Tør du å si i fra om at du ikke aksepterer dette?

Hvor plasserer du ansvaret for volden? Tenker du at han har ansvar for sine handlinger, eller tenker du at det er du som gjør noe feil, siden han blir voldelig mot deg?

 

Vi er opptatte av at den som utøver volden, skal ta ansvar for volden, og at det er et svært dårlig tegn dersom man bruker vold for så å legge skylda på andre.

 

Les mer om vold  i kjæresteforhold i artikkelen under, og sjekk om du kjenner deg igjen i noen av faresignalene som er listet opp.

 

Det viktigste rådet jeg kan gi til deg, er å fortelle dette til noen i din nærhet, som kan hjelpe deg å vurdere din sikkerhet.

I tillegg kan du, dersom det føles trygt, ta det opp med din kjæreste, og høre om han tar sin egen vold alvorlig, og om dette er noe han er interessert i å endre på.

 

Dersom han er opptatt av å slutte å bruke vold, finnes det flere steder å få hjelp. Man kan da kontakte

Aternativ til Vold, www.atv-stiftelsen.no,

Reform-ressurssenter for menn, www.reform.no, eller familievernkontoret på stedet der han bor.

 

Dersom han tar deres forhold på alvor, bør han absolutt være interessert i å lære seg andre måter å reagere på, enn med vold.

Er han ikke interessert i dette, er det et dårlig tegn, og jeg vil da anbefale deg å tenke nøye gjennom om du skal fortsette å være i dette parforholdet.

 

Og, dersom det allerede har skjedd at han har brukt vold mot deg, er det viktig å minne om vold er ulovlig og straffbart, og dermed bør anmeldes.

 

Dette var kanskje et alvorlig og strengt svar, og det er fordi vold er alvorlig og kan være svært skadelig for fysisk og psykisk helse. Derfor er det viktig å understreke at parforhold med vold i, er noe man skal beskytte seg mot.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold