Hopp til hovedinnholdet

Dopet ned?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg var i helgen på et utestedi byen min sammen med noen venninner, men ble plutselig borte fra dem. Jeg husker ikke noe fra nattklubben, annet enn den første timen. Jeg våknet dagen etter i sengen min hjemme hvor pappa fortalte meg at han hadde hentet meg ut fra en leilighet sammen med politiet i en by 50 minutter unna utestedet jeg tidligere hadde vært på. Jeg er veldig sikker på at jeg ble dopet ned på utestedet ettersom jeg ikke hadde drukket mye og i tillegg fikk plutselig blackout. Jeg husker som sagt ingenting. Dagen etter hadde jeg mye skjelvinger i hele kroppen og var kvalm og hadde hodepine. Spørsmålet mitt er hva eller hvilket middel som kan ha blitt brukt hvis noen ruset meg, hvilke bivirkninger og symptomer middelet har i ettertid og mens jeg var påvirket av det. Jeg hadde også sår og blåmerker på kroppen, samt blodutredelse flere steder. Har dere noen tips til hva blodutredelsene kan komme av? PS. Jeg har politianmeldt saken og har blitt fysisk undersøkt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er veldig forståelig at det du opplevde kan bli oppfattet som ubehagelig og skremmende. Men vi er glade for å høre at du har anmeldt dette, og at du har foreldre og andre å støtte deg til. Vi kan ikke si noe sikkert om hva dette kan ha vært forårsaket av, om det var en "patologisk" reaksjon på alkohol (som enkelte opplever) eller om noen kan ha tilført deg andre stoffer.

 

Såkalte påførte forgiftninger er ikke vanlige i Norge, men de synes å være mer utbredte i andre land. Dessverre ser det ut til at fenomentet er tiltakende også i Skandinavia. Selv om påførte forgiftninger er sjeldent i vårt land, er det en økende forekomst. Det er særlig i miljøer der bruk av rusmidler er vanlig, og/eller der det er personer som ønsker å begå seksuelle overgrep. Vær derfor alltid skeptisk til å ta imot drinker fra fremmede personer og kontakt pålitelige personer i nærheten dersom du har mistanke om at du kan være forgiftet. Det brukes vanligvis rusgifter og medikamenter som er hurtigvirkende, fargeløse, smaks- og luktfrie. De gir deg hukommelsestap for de tildragelser som du utsettes for under stoffenes innflytelse. De mest brukte stoffene er alkohol, hurtigvirkende benzodiazepiner (eks. Rohypnol), gammahydroxybutyrat (GHB) og clonidin (et blodtrykkspreparat). Her finner du en artikkel om temaet på Norsk Helseinformatikk.

 

Blodutredelser kjennetegnes ved:

  • En bloduttredelse oppstår når et slag gjør at det går hull på små blodårer nær hudens overflate
  • Små mengder blod vil da lekke ut under huden
  • Det innestengte blodet viser seg som en flekk eller et område som er svart og blått
  • Noen ganger viser blodet seg som små røde prikker
  • Etter noen dager endrer fargen seg og blir mer gulig som uttrykk for at blodet løser seg opp
Du finner en artikkel om dette her.
 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold