Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å slå folk, bør jeg søke hjelp?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei, gutt 18. lurer på en ting. har hele tiden lyst til å slå folk, eller gutter på min alder. bare druse til dem alt jeg kan og tenker hele tiden på det. jeg har funnet ut at det har en sammenheng med at jeg ikke har noen form for seksuell eller intim erfaring med jenter. når jeg spesielt ser en gutt med en jente, holde hånd eller snakke med en pen jente har jeg bare lyst og dra han ned i bakken. helt random. er ofte hissig og sur inni meg selv for tiden. ofte etter treninger på helsestudioet. (går ikke på steroider). men er egentlig ikke typen til det for å være ærlig. tenker jeg ikke på å slå folk tenker jeg på jenter osv... err hjelp? føles som puberteten, men det er jeg ganske sikker på er ferdig hehe. spm'et er egentlig hva jeg skal gjøre? skal jeg søke hjelp eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg leser at du har tenkt mye på dette, og forsøkt å forstå hvorfor du føler slik du gjør.

Det er vanskelig å si noe helt sikkert om hva dette betyr eller kommer av, men hvis det er slik at dette plager deg så mye at det forstyrrer deg i din hverdag, kan det være en god idé å samtale med noen om dette.

 

Det er imidlertid veldig viktig å skille mellom tanke og handling - tanker er ikke farlige, og det er helt normalt å ha alle salgs tanker som kan vire absurde og upassende. Det er dine handlinger som er viktigst, det er de som kan ødelegge for deg. Dersom du er redd for at du faktisk skal komme til å slå noen eller bruke vold på noen annen måte, er det viktig å søke hjelp.

Dersom det derimot bare plager deg i tankene, og du føler at du har kontroll over handlingene dine, er det et mindre problem.

 

Jeg vil først gi deg noen små triks du kan gjøre på egen hånd i hverdagen:

Ofte kan tankene "henge seg opp", og det å tenke at en ikke vil tenke på dem, kan gjøre at de blir enda flere og enda sterkere. Mitt første råd til deg er å øve på å la tankene strømme forbi.

 

Dersom slike negative tanker kommer, tenk "ja, der var de igjen ja, la de holde på". Se for deg at tankestrømmen er som et tog som kjører forbi. Ikke hiv deg på toget, men stå på perroonge, og se at de farer forbi. Ikke prøv å få de vekk, eller kjempe mot dem. Prøv heller å svare dem med "whatever" eller le av dem. Så vil du merke at de forsvinner av seg selv, og blir erstattet av andre tanker.

 

I tillegg vil det være nyttig for deg å øve på å roe ned kroppen så snart du kjenner at du blir hissig og sur. Det er naturlig å bli mere hissig etter trening, på grunn av at fysisk trening frigjør hormoner som er knyttet til aggresjon. Derfor er det viktig å roe seg ned igjen etter trening, og i andre situasjoner du merker at du blir hissig/sur. Merker du at det kommer, ta deg tid til å sette deg ned/legge deg ned, lukke øynene, puste dypt noen ganger, og la kroppen bli fullstendig slapp. Forsøk gjerne å reis til et rolig sted i tankene, se for deg et sted du liker godt, der du kan slappe av. Forestill deg at du er på det stedet, og finn den gode følelsen av ro som du har når du her der.

 

Ta deg noen slike pauser i løpet av dagen, slik at du får nullstilt deg før du fortsetter dagen. Det vil hjelpe deg med å forebygge at frustrasjon bygger seg opp til et plagsomt nivå.

 

Dersom du kjenner at det hadde vært nyttig å prate med noen, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesøster, eller helsestasjon for ungdom der du bor. Kanskje er det andre samtaletilbud for ungdom der du bor også.

En profesjonell helsepersonell kan hjelpe deg med å finne ut hvor stort dette problemet er, og om det trengs et lengre samtaletilbud,eller om det holder med en eller noen samtaler for å lufte tankene og frustrasjonen.

 

Håper dette svaret var til hjelp for deg!
Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold