Hopp til hovedinnholdet

Kan en mindreårig anmelde meg etter at hun frivillig hadde sex med meg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hvis du er over 16 år og har sex men noen under 16 det er ikke lov, men hvis hun er under 16 år og sier det er greit, og etter på sier at hun ikke angre eller noe slik kan hun fortsatt annmelde deg for overgrep da selv om hun sier det var greit ???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Straffeloven § 196 slår fast at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes. Dette gjelder også selv om begge partene var under 16 år. Imidlertid fremgår det av § 196 fjerde ledd at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Særlig hvis den ene parten er svært ung, vil imidlertid ikke straffen bortfalle. På samme måte vil det at den yngste parten er svært moden for alderen, kunne gjøre at større aldersforskjeller kan godtas.

Du har altså i utgangspunktet ikke lov til å ha sex med kjæresten din, selv om det er fullstendig frivillig fra hennes side.

 

Hun har dermed anledning til å anmelde forholdet. Men det vil avhenge av en konkret vurdering om du kan straffes for dette, hvis forholdet skulle bli anmeldt.

 

Se også ung.no sin side om lovbrudd.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold