Hopp til hovedinnholdet

Når jeg var liten så ble jeg ofte banket / slått

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er bare lurer på noe, fordi når jeg var liten så ble jeg ofte banket / slått innpå badet av begge foreldrene mine. Moren min slo meg hele tiden nesten, og var voldelig. Min far det samme, men han var mer at han dro meg inn i dusjen så jeg ikke kunne puste. Jeg er 14 snart 15, og har grei kontakt med min far ( han bor i utlandet ) . Jeg bor til min mor, og hun er grei, og jeg er glad i henne. Jeg har ikke noe generelle problemer, livet er topp og alt det der. Men av og til så roper hun og knuffer/ sparker / slår meg, og da blir jeg så irritert .. Jeg klarer bare ikke og holde det inne, som at jeg tar og reiser meg ( er ganske høy og sterkere enn hun ) og sir " ikke prøv deg du nei! og banke meg! " etc. Livet er greit, jeg digger det, er glad i begge mine foreldre. Men kan barndommen min være en liten grunn til at jeg blir så sur når foreldrene mine er sur / kjefter / er slemme mot meg? .. Jeg er ikke så intressert i og snakke eller noe sånn. Men kan barndommen min være en grunn til at jeg blir litt ekstra sur? Mvh G14.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Slik jeg tolker spørsmålet ditt, så lurer du på om grunnen til at du blir ekstra sur kan ha sammenheng med at dine foreldre er voldelige. Du skriver at din mor knuffer, sparker og slår deg, av og til, du blir da sint og irritert og stopper henne ved å si at hun ikke skal " prøve seg". Det du beskriver at du har vært gjennom er straffbart. Når din mor angriper deg er det en vanlig reaksjon at du blir sint og vil forsvare deg. Hun har ikke lov til å krenke deg, ved å sparke/slå. Siden jeg ikke kjenner deg og heller ikke vet mer enn det du skriver i spørsmålet ditt, så vil jeg gi deg litt informasjon om vanlige reaksjoner man kan få når man har vokst opp med voldelige foreldre.

Mange barn som vokser opp med voldelige foreldre er redde hele tiden, redd for å gå hjem fordi de ikke vet hva som venter dem hjemme. De vet aldri hvilket humør foreldrene er i. Noen ganger kan de være glade og alt er fint hjemme, neste dag kan de være sinte, uten at barnet forstår hvorfor. Barn tar ofte ansvar når voksne oppfører seg slik og tenker at de voksne er sinte fordi barnet ikke er snill eller flink, eller lydig nok. Det er aldri barnet sin skyld, det er de voksne som har ansvar for at barn skal ha det godt og det er ulovlig å slå, sparke, knuffe eller true barn. Barn som har slike foreldre har ofte mye vondt i magen, vondt i hodet eller andre steder i kroppen. Når de kommer til doktoren så finner ikke doktoren noe galt, men ofte er det slik at når man går og er redd hele tiden så får man vondt i kroppen. Mange som vokser opp med voldelige foreldre får også en dårlig selvfølelse, de tror at ingen liker dem, at de ikke er noe verdt og de ikke kan noe. Dette kan gjøre livet vanskelig i forhold til skole, venner osv. Det er ikke enkelt å få nye venner når man tenker at ingen liker en, eller at en er dum. Det er heller ikke enkelt å lære noe på skolen, når man sitter og er redd for å komme hjem.

Vanlige reaksjoner på å vokse opp med voldelige foreldre er dårlig selvbilde, mye smerter i kroppen, problemer med å sove fordi en får mareritt, mange sliter også med at de er veldig sinte. Noen blir sinte på seg selv og retter sinnet sitt mot seg selv, mens andre kan bli sinte på alle andre. Dette er vanlige reaksjoner når man utsettes for vold av sine nærmeste. Det som er viktig er at en får snakke om det man har opplevd, vi vet at snakking hjelper, det er godt å få dele vonde ting med andre, få trøst og få bekreftelse på at man er god nok. Det er også viktig at en forstår at en var ett lite uskyldig barn og at foreldre som bruker vold alltid har ansvaret for det som de har gjort, det er aldri barna sin skyld. Det er også viktig at foreldre som utøver vold får hjelp til å slutte med å slå sine barn. Det er barnevernet sin oppgave å hjelpe barn som har voldelige foreldre og barnevernet kan hjelpe foreldre til å slutte å bruke vold. Dersom du ønsker at du og din familie skal få hjelp kan du ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge, 116 111, telefonen er åpen hver dag fra klokken 15.00 til klokken 08.00 dagen etterpå. I helgene er telefonen åpen fra fredag klokken 15.00 til mandag morgen klokken 08.00. Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for Barn og Unge, 116 111 på mail, dette kan du gjøre via nettsiden : www.116111.no/. Så kan de hjelpe deg med å få kontakt med barnevernet, dersom du ønsker det. Du kan også spørre om andre ting du lurer på og du kan være anonym, om du ønsker det.

Hilsen Alarmtelefonen 116 111 i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold