Hopp til hovedinnholdet

Er det vold når jeg og min bror slåss?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

heisann. blir det sett som vold fra meg hvis jeg og min bror slåss? han er veldig aggresiv og truer ofte med å drepe. han er 11 år. alltid han som begynner slåss da mener jeg at jeg tar han ned i bakken for å ikke bli slått eller klort av han. som oftest blør jeg pga han klorer og har flere tusen arr ved armene og litt i ansiktet. helst sparker jeg nede ved beina for å hindre skader som kan være farlige, sjeldent mage og opptil hode. hvis hode så er det lugging, men ikke hardt for å skade. aldri knytneve. kan jeg få problemer for å gjøre dette. hvis ja vurderer jeg å flytte ut. takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Dette er et vanskelig spørsmål, kan godt forstå at du lurer på dette.

De handlingene du beskriver, å slå,klore,sparke, legge i bakken, er fysisk vold. Bruk av fysisk vold er ulovlig, og kan anmeldes.

 

Men siden din bror er bare 11 år, kan ikke han anmeldes eller straffes for dette (siden han er yngre enn 15 år).

Men siden du er over 15 år, har du et større ansvar, selv om du forklarer at det alltid er han som begynner å slåss. Muligens kan den volden du bruker vurderes som selvforsvar, det kan politiet være riktig sted å spørre om.

Jeg vil råde deg til å kontakte politiet for å få råd om hva som kan gjøres i en slik situasjon. 

Politiet har noe som heter bekymringssamtaler, som kan gjøres dersom noen er bekymret for en mindreårig som er i risikosonen for å begå kriminelle handlinger. Dersom din bror generelt er aggressiv, og bruker vold også i flere sammenhenger, kan det være grunn til å ta en slik bekymringssamtale.

Politiet kan kontaktes på 02800.

 

Uansett er dette et tydelig problem i deres familie, og det må gjøres noe med. Hvordan stiller deres foreldre seg til dette? er det noen voksne som griper inn? Og får din bror noe hjelp for sin aggresjon?

 

Hvis han ofte truer med å drepe, og bruker vold mot en som er 16, tenker jeg at han har et alvorlig problem, som det er viktig å hjelpe han ut av før han blir større. Jo eldre dere blir, jo mer alvorlig kan volden bli, og det er viktig å få stoppet dette, før noen blir alvorlig skadet.

 

Jeg vil først anbefale deg å ta en prat med dine foreldre, kanskje uten at din bror er tilstede, og fortell dem hvor vanskelig du synes dette er,og at du har fått tanker om å flytte ut.

 

Kanskje er det slik at deres familie trenger hjelp fra noen andre for å stoppe volden; da kan helsesøster, familievernkontoret, eller barnevernet være et lurt sted å søke hjelp.

 

Håper dette svaret var til hjelp for deg!

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold