Hopp til hovedinnholdet

Min kjæreste slår, sparker og dytter meg! Er han voldelig?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært sammen med kjæresten min i tre år og vi har en liten gutt sammen. Kjæresten min er 21 år. Når vi krangler ender det ofte opp med at han slår, sparker og dytter meg i ting. Men jeg har delvis skyld i dette pga jeg tirrer han til det. Så jeg lurer på om det er min skyld da eller at han bør oppsøke hjelp? Jeg mener at uansett hvor mye man blir fristet til å slå så skal man ikke gjøre det. Når jeg sier til han at han er en voldelig kjæreste bare ler han og sier jeg har skyld i det (noe som jeg egebtlig har siden jeg tirrer han til det)? Evt hvor kan han søke hjelp? selvom jeg vet han aldri kommer til å gå med på det! Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er helt tydeligat du har helt rett her - det du forteller om er fysisk vold. Og selv om du tirrer aldri så mye, er vold ulovlig og skal ikke forekomme.Altså kan man kalle din kjæreste for voldelig.

 

Det er mange måter å reagere på i vanskelige situasjoner, og man har alltid et valg. Blir man tirret av noen, så er det en selv som velger om man vil "løse" dette ved å bruke vold eller ikke.

 

Altså er det din kjæreste som har ansvar for sine handlinger, og han kan aldri legge skylden på andre for sin egen voldsbruk. Og det å legge skylden på andre for slike alvorlige handlinger, er et dårlig tegn.

Da ser man sannsynligvis ikke hvor alvorlig det man gjør er, og man er lite villig til å endre seg. Det gjør meg bekymret på dine vegne, og jeg lurer på hvor god kjæreste dette egentlig er.

Det gjør meg ekstra bekymret at det er et barn i denne familien også, som sannsynligvis får med seg at pappa bruker vold mot mamma. Det vet vit kan være svært skremmende, og derfor skadelig, for barn.

 

Jeg er helt enig med deg at uansett hvor fristet man er til å slå, så skal man ikke gjøre deg. Og man må da være klar over at man gjør noe kriminelt, som den andre har full rett til å anmelde.

 

Det at din kjæreste bruker fysisk vold mot deg, er overhodet ikke din skyld. Og ja, dette bør han definitivt søke hjelp for.

 

Hjelp finnes på følgende steder:

 

Familievernkontoret

Det finnes familievernkontor i alle fylker.

Det er et gratis tilbud til familier med problemer, f.eks med vold.

Mange familievernkontor kan tilby f.eks sinnemestringskurs.

Les mer på:

www.bufetat.no/familievernkontor/

 

Alternativ til Vold

Dette er et behandlingstilbud til personer som bruker vold mot partner, som finnes på følgende steder: Oslo, Drammen, Asker/Bærum, Tønsberg, Porsgrunn, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Tromsø.

De tilbyr enesamtaler og gruppesamtaler.

Les mer på: www.atv-stiftelsen.no

 

Reform - ressurssenter for menn

De kan også tilby enesamtaler og gruppesamtaler for menn som bruker vold mot sin partner.

Les mer på: www.reform.no

 

Du skriver at du vet at han ikke kommer til å være villig til å søke hjelp, det gjør meg ytterligere bekymret.  Vi vet at vold ofte forverres utover i et parforhold, og jeg blir opptatt av sikkerheten både for deg og ditt barn. Jeg vil ikke anbefale noen å bli i et kjæresteforhold der det er vold, og særlig ikke når det er barn som blir vitne til volden.

 

Og til slutt: 

Jeg anbefaler deg sterkt å ta kontakt med noen for å prate om dette du opplever. Det kan være en lang og umulig prosess og skulle holde dette hemmelig, og vente på at han skal bli motivert for å søke hjelp.

 

Jeg anbefaler deg f.eks å ta kontakt med nærmeste krisesenter (et tilbud som finnes i alle kommuner), eller spørre på helsestasjonen der du går til kontroller med ditt barn, om å få snakke med noen om din situasjon. Ditt barn har ikke godt av å ha en mamma som blir utsatt for vold.

 

Det at du vet at han ikke kommer til å være villig til å søke hjelp, er også et dårlig tegn, som gjør meg bekymret.  Vi vet at vold ofte forverres utover i et parforhold, og jeg blir opptatt av sikkerheten både for deg og ditt barn. Jeg vil ikke anbefale noen å bli i et kjæresteforhold der det er vold, og særlig ikke når det er barn som blir vitne til volden.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg! 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold