Hopp til hovedinnholdet

vold under påvirkning av rus

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan straffen for en kjær person kan bli ettersom: -han begikk det som regnes som grov men vold uten langtids virkninger. -Han var ruset da hendelsen skjedde og dette vet poletiet, og har nå valgt å gå i avrusning et halvt år. -hva er det han ikke kommer til å få lov til i sitt senere liv? -hva endrer dommen hans seg pga sterk rus? har det noe å si? -har det noe å si at han går i avrusning ang dommen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for meg å si hva straffen vil bli ut i fra det du har beskrevet. For legemsbeskadigelser uten skade som varer i to uker eller mer, er straffen fengsel i 4 år eller mindre. Selvforskyldt rus vil ikke gjøre at straffen blir lavere. Straffen utmåles konkret i hver sak. Det vil kunne ha betydning om vennen din er straffedømt tidligere. Om avrusningen hans vil få noen betydning er det vanskelig å svare på.

 

Det vennen din dømmes til vil bli registrert i strafferegisteret. Det vil også stå på en vandelsattesten (rullebladet).

 

Når det gjelder konsekvenser av lovbruddet for fremtiden er det for det første sånn at enkelte jobber krever at man har plettfri vandel generelt og noen jobber krever at man ikke er dømt for spesielle forhold. F.eks kan man ikke arbeide i barnehage hvis man er dømt for vold mot barn. Om vennen din vil få problemer i arbeidslivet, er derfor avhengig av hvilken yrkesretning han ønsker å gå. 

 

Vennen din kan også få problemer med å få innreisevisum til noen land, som for eksempel USA.

 

Se artiklene nedenfor der du kan lese mer om hva som kommer på rullebladet og i hvilke tilfeller det kreves vandelsattest.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold