Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om våpen.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei! =) jeg har et par spørsmål som kanskje er av det skjeldne slaget.. det er om skytevåpen. 1. hva er straffen for et ulovlig hjemmelaget krutt-våpen? 2. kan kriminelle blei skiskyttere?/kan kriminelle få tillatelse til å skyte på noe vis? 3. hva slags våpen er ikke lov i Norge? hilsen en fyr som lurer :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Straffen for å lage et våpen uten tillatelse er ifølge våpenloven § 33 bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Straffen kan bli høyere hvis man bryter en strengere straffebestemmelse.

 

Ifølge våpenloven § 7 kan tillatelse til å kjøpe skytevåpen bare gis til personer som er "edruelige og pålitelige" og som har behov for, eller en annen rimelig grunn til å ha skytevåpen. Det er også et vilkår at man ikke av særlige grunner anses uskikket til å ha våpen.

 

Uttrykket kriminell er veldig vidt og kan omfatte alt fra en som har brudt fartsgrensene til en som har begått ran. Jeg kan ikke se for meg at en som "bare" har brudt fartsgrensen en gang vil bli nektet tillatelse til å kjøpe skytevåpen. Men en som har begått ran vil nok ikke få tillatelse til å kjøpe våpen. Det er politiet som vurderer om en person oppfyller kravene til å få tillatelse til å kjøpe eller inneha våpen. 

 

Reglene i våpenloven gjelder også for skiskyttere, så hvis man har begått en kriminell handling som gjør at man er uskikket til å få tillatelse til å kjøpe våpen kan man vanskelig bli skiskytter.  

 

Hvilke typer våpen som er ulovlige i Norge er listet opp i våpenforskriften kapittel 2. Du kan lese mer om hvilke typer våpen dette er her

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold