Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle foreldrene om snusing?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er gutt på 14 år. Jeg snuser i blant og ble oppdaget for 3 måneder siden, men har snust litt etter det. Pappa reagerte med å bli veldig lei seg, og endte med at han gråt og at jeg kommer til å starte med tyngre stoffer siden jeg snuser i en så liten alder. Problemet er at han har flere ganger "truet" meg med å starte med noe og sagt at finner han ut noe ang. rus så har jeg ikke en dritt å gjøre her, og jeg er ganske redd han og vedder på at jeg får klapp og masse ris. For å komme til poenget, jeg er avhengig nå. Ikke si hvorfor, ikke si at jeg skal slutte før det er altfor sent. Jeg vil fortelle foreldrene mine ang. snusingen min. Hindringen er som jeg har nevnt over er at pappa kommer til å reagere mer enn det du/dere tror. Han kommer garantert til å kutte månedslønnen min som er på 500 kroner, ta fra meg alt, nekte å kjøpe PC og gi meg ris. Jeg vil fortelle det slik at foreldrene kanskje kjøper snus til meg på butikken. Noe jeg tviler på. Jeg lurer på, hvordan kan jeg snakke med faren/moren min om det? Jeg er som sagt redd for å få ris, og at foreldrene tar fra meg alt av ting jeg har i rommet og nekter å kjøpe snus til meg. (Ja, det høres rart ut at jeg velger å snuse, så kreve at foreldrene mine kjøper snus til meg på butikken.) Jeg elsker familien min veldig godt, men som sagt har en veldig aggressiv far. Hvor burde jeg prate med far om dette, hva burde jeg si? (ljuge og si at hele begynte med gruppepress, og at jeg nå angrer?) og hvordan gå fram? Som sagt, jeg vil unngå en sinna/lei far pga. at jeg snuser, men jeg vil også at pappa/mamma kjøper snus til meg. Burde jeg snakke direkte med pappa? Eller burde jeg snakke med mamma, onkel, bestefedre eller andre jeg stoler på? Takker på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du er blitt avhengig av snus og at det er for sent å slutte nå. Du ønsker å fortelle foreldrene dine om snusingen din slik at foreldrene dine kan kjøpe snus til deg men du er redd for hvordan pappaen din kommer til å reagere.

 

Det er vanskelig for meg å si noe om hvordan foreldrene dine vil reagere på at du bruker snus siden jeg ikke vet hvem de er. Du kjenner dem derimot sikkert godt og siden du frykter deres reaksjoner er det nok grunn til å tro at de ikke ville blitt glade.

Jeg tror det er sånn at de fleste foreldre ønsker at barna deres skal slippe å bli avhengige av noe. De fleste foreldre blir engstelige hvis de vet at barna deres tilfører kroppen sin helseskadelige stoffer. Snus er helseskadelig og avhengighetsskapende og foreldrene dine vil derfor ha gode argumenter for å ønske at du ikke skal snuse. Kanskje pappaen din blir lei seg eller sint, fordi han blir bekymret for deg og ikke vil at du skal snuse.

 

Hvis faren din kjøper snus til deg, som er under 18 år gjør han noe ulovlig i henhold til tobakkskadeloven. Det er også ulovlig for den ansatte i butikken å selge snus til deg som er under 18 år. Loven finnes for å beskytte ungdom mot snus som er dokumentert sterkt avhengighetsskapende og helseskadelig.

 

Hva tenker du selv om det å snuse? Er det noe du ønsker å stå for at du gjør eller er det sånn at du helst skulle latt være? Det høres ganske slitsomt ut å gå og være redd slik som du beskriver.

 

Hvis du ønsker å snakke med noen om snusingen din så syns jeg det høres lurt ut å begynne å snakke med noen som du stoler på, for eksempel mammaen din, onkel eller bestefedre. Hvis du vil fortelle det til pappaen din kan du kanskje se til at en annen voksen er tilstede samtidlig siden du er veldig bekymret for hvordan han skal reagere.

Du kan også avtale en time med helsesøster på skolen eller ringe Røyketelefonen 800 400 85 for å snakke om snusingen din. Det er gratis å ringe fra hustelefon og vi kan ringe deg tilbake på mobil. Røyketelefonen har 100% taushetsplikt.

 

Du forteller også at du er redd faren din og tror han kommer til å slå deg hvis du forteller at du har blitt avhengig. Det er en vond situasjon å være i og jeg sender derfor svaret videre til andre fagpersoner på ung.no som kan si noe om dette.

 

Om redsel for å bli slått

Å slå eller å true med å slå, eller andre typer fysisk straff, er ulovlig i Norge. Din far har ikke lov til å bruke vold eller trusler mot deg, uansett hvor sint han blir.

Dersom dette skjer, har du all mulig rett til å gi beskjed til helsesøster på stedet der du bor. Dersom det skulle skje vold eller trusler om vold, kan du også ringe Alarmtelefonen for barn og unge, som er en gratis telefontjeneste for barn/unge som er utrygge hjemme. De har åpent hver dag. Deres tlfnr er 116111. De kan hjelpe deg med råd om hva du bør gjøre.

 

Jeg vil råde deg til å si til din far at du er redd for hva han kommer til å gjøre, og at det derfor hindrer deg i å fortelle og å være ærlig mot han. Det kan kanskje gjøre at han roer seg ned. For foreldre er veldig glade i  barna sine, og grunnen til at han bekymrer seg er jo at han bryr seg om deg. Foreldre ønsker ikke å skade barna sine, og noen ganger kan det hjelpe å si fra på forhånd.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg! 

 

 

 

800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold