Hopp til hovedinnholdet

Min kjæreste har blitt voldtatt - hva kan jeg gjøre?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg har en kjæreste som var så full at hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv på en fest, og hun hadde ingen som tok hånd om henne. Det hendte derfor at hun ble dratt opp i skogen av en gutt, uten å være istand til å stå på egne ben eller forstå situasjonen nok til å si nei. Deretter hadde han dratt av henne buksa og hatt sex med henne mot hennes vilje. Etter hva jeg har skjønt finnes det ikke nok beviser til en sak, fordi det hverken ble noen anmeldelse eller voldtekts-undersøkelse rett i etterkant. Dette er nå litt over 1 uke siden. Det er plenty av vitner som sier at de så han dra henne opp i skogen delvis mot hennes vilje, og hun var helt klart ikke istand til å ta vare på seg selv. Jeg føler at jeg MÅ gjøre noe med saken, men det finnes ingen utvei gjennom retts-systemet vårt, og jeg vurderer derfor å "banke" fyren som gjorde det for at han ikke skal slippe så billig unna, og kanskje aldri gjøre det igjen mot noen andre. Dersom jeg skulle gå så langt, og han skulle ende opp med å evt. knekke noe, og kanskje få mye blåmerker og slikt, hvilken type straff ville jeg fått da, og evt. hvor mye fengselstid? Takk på forhånd. Bekymret, forbanna og lei meg. Gutt 18.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først av alt: Så flott at du tar kontakt med oss først, her må det tenkes kloke tanker.

 

Det er absolutt forståelig at du føler deg både trist og forbanna, og at du tenker tanken om å ta saken i egne hender. Men, det anbefaler jeg deg IKKE å gjøre.

 

Saken er fremdeles ganske ny, litt over en uke siden er ikke mye, så mitt første råd er å kontakte politet så raskt som mulig og få dette anmeldt.

At det er vitner, hjelper veldig mye. Din kjæreste kan også kontakte voldtektsmottaket, selv om det er en stund siden, for å få råd om hva hun kan gjøre.

 

Og saken kan selvsagt gå hennes vei hos politiet selv om hun ikke har vært på voldtektsmottaket rett etterpå. 

 

Dersom dere anmelder, vil vedkommende bli kalt inn til avhør, og dersom politiet gjør en god jobb i avhøret, så er jo sjansen stor for at vedkommende vil tilstå.

 

Altså: Ikke mist troen på å gå riktig vei med dette, før dere har prøvd. 

 

Og husk at dersom du tyr til vold, har du plutselig også gjort noe kriminelt som du kan bli anmeldt for, og det hjelper hverken deg eller din kjæreste om du skulle havne i en slik situasjon.

 

Strafferamme for vold er fengselstraff, lengden på straffen er avhengig av hvor mye skadet vedkommende blir. Straffeloven har tre ulike nivå av straff for voldsbruk:

 

"Første straffalternativ er fengsel inntil 3 år, men dersom legemsbeskadigelsen medfører sykdom eller arbeidsudyktighet som varer utover 2 uker, eller en uhelbredelig lyte, feil eller skade, kan fengsel inntil 6 år anvendes. Dersom legemsbeskadigelsen medfører betydelig skade på legeme eller helbred eller død, kan fengsel inntil 8 år anvendes."

 

Du kan lese mer om dette på www.regjeringen.no 

 

Altså: Mitt klare råd til deg er at du bruker kreftene dine på å støtte din kjæreste gjennom denne prosessen, det er det viktigste!

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold