Hopp til hovedinnholdet

Fått forelegg etter voldsepisode + må møte i konfliktråd. Er det lov?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! For en god tid tilbake var jeg på fest med noen venner/bekjente. Vi så på fotballkamp og hadde en hyggelig kveld. Det var andre personer jeg ikke kjente der. Ved jubling av et mål, reiste en annen deltager på festen seg og kom truende mot meg, der han bad meg sette meg med en gang, hvis ikke skulle han jule meg opp. Jeg burde også høre på han sa han, da han var minst 30 kg tyngre enn meg. Da jeg følte meg trengt opp i et hjørne, og satt i forsvarsposisjon, gikk jeg i fysisk konfrontasjon med vedkommende. Det ble ingen store skader, men jeg skjønner jo selvsagt at det var dumt, selvom han var truende både i munnen og oppførsel. Etter denne kvelden anmeldte vedkommende meg, og tok inn vitner som ikke så hendelsen. Etter avhør osv, får jeg brev om at jeg er innkalt(og saken er flyttet) til konfliktråd, og skal vente på dato osv for dette. En mnd senere derimot får jeg et forelegg på en femsifret sum i posten. Kan politiet gi meg et slikt forelegg uten å gi beskjed, og har "sendt" meg til konfliktråd? Dessuten samsvarer ikke størrelsen på dette forelegget med hendelsen, da det ikke er snakk om blind vold, men en konfrontasjon der begge parter var truende. Fornærmede har i tillegg i ettertid blitt anmeldt for vold mot en jente, så dette burde jo vise politiet at han er en truende og utagerende person, som kanskje forklarer hvorfor jeg handlet som jeg gjorde. Hva kan jeg gjøre i denne situasjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei igjen.
 
Du har noen spørsmål som bare politiet kan svare på, men det er fullt mulig for deg å ta kontakt med politiet og spørre etter juristen som har hatt saken din. Du kan også velge å ikke godta forelegget og ta det videre i rettssystemet.
 
Når det gjelder konfliktrådet så kan ingen sak "overflyttes" dit uten at begge parter har sagt ja til det. Konfliktråd er frivillig. Reglene er at hvis politiet finner saken egnet for konfliktråd og begge parter samtykker til at saken sendes til konfliktrådet,  vil du ikke fått noen reaksjon i tillegg fra politiet. Da ville det vært opp til dere to i meglingsmøtet å finne fram til en løsning begge kunne godta. Dersom partene ikke kommer fram til en avtale eller avtalen ikke blir innfridd, går saken tilbake til vanlig politibehandling. I voldsaker som dette, hender det også at partene ønsker å møtes selv om politiet har gitt sin reaksjon. Å møte hverandre og snakke om det som skjedde, kan gi trygghet foran neste gang dere møtes. I såfall kan du kan kontakt med konfliktrådet i det fylket der du bor.  
 
Hlsen konfliktrådet i samarbeid med Ung.no  

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold