Hopp til hovedinnholdet

Hvor går skillet mellom selvforsvar og angrep?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting, når du er på fest og havner i slåsskamp, hvor går grensen mellom selvforsvar og angrep? Hvis han slår først og jeg slår han ned etterpå, er det selvforsvar? Jeg går også på MMA (Mixed Martial Arts) altså kamsport. Hva slags forskjell kan dette gjøre om jeg kommer i bråk på fest? Jeg er ikke meldt inn i MMA gruppe, men treningssenteret jeg trener på har MMA tilbud, og jeg tror ikke de har noe system over hvem som går på treningene og ikke. Takk for svar på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Lovregelen om selvforsvar, eller nødverge, finner man i straffeloven § 48. Nødverge innebærer at man forsvarer seg selv eller andre mot et ulovlig angrep ved å foreta en ellers straffbar handling overfor angriperen.

 

Det er viktig å huske at forsvarshandlingen ikke må overstige faren ved angrepet. For eksempel skal man ikke skyte eller stikke med kniv en som slår, dersom det ikke er helt nødvendig i selvforsvar.

 

Nødvergesituasjonen opphører straks angrepet er avverget. Dersom en person slår deg og er ferdig med det, kan du ikke bruke vold mot ham etterpå. Selvforsvar er ikke det samme som avstraffelse eller å ta igjen. I et slikt tilfelle der en person allerede har slått deg og er ferdig med saken, vil det rette være å anmelde hendelsen til politiet.

 

Man kan bruke kampsportteknikker for å avverge angrep og man kan også benytte våpen. Imidlertid gjelder dette med de begrensinger som er nevnt ovenfor i forhold til nødvendighet og balanse mellom angrepet og forsvarshandlingen.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold