Hopp til hovedinnholdet

Pappa slår meg, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Pappan min blir veldig fort sur og da blir han voldelig. han slår meg. men jeg føler at jeg ikke har nok grunn til og ringe barnevernet.. jeg har jo snakket med han og sier at det er helt forferdelig når han slår, men har sier at han får respekt av meg . mamma vet at ha slår men hun sier at det bare er sånn. før så drakk han mye men så så jeg ifra til skolen fordi jeg taklet ikke mer, og de ringte hjem og da sluttet han å drikke så mye, men da ble han bare enda mer voldelig...jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger.. har dere noen tips om hvordan jeg kan få pappa til å slutte å slå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det du forteller om er absolutt god nok grunn til å ringe barnevernet.

 

Det er veldig modig av deg å ta det opp med han, og at du har fortalt han hvordan dette oppleves for deg. Sterkt gjort, det er det ikke mange ungdommer som får til.

Du forteller at han svarer at han får respekt av deg ved å slå deg. Her er jeg uenig. Jeg tenker at man mister respekt ved å bruke vold, og at din far ville fått mye mer respekt fra deg ved å sette grenser på andre måter, og vise at han kan kontrollere sinnet sitt. 

 

Når din mamma sier at han bare er sånn, så er ikke det godt nok. Din pappa gjør noe som er ulovlig. Og som er veldig skadelig for barn og ungdom. Du blir utsatt for vold, og vi vet at å bli utsatt for vold er skadelig, fordi det gjør hjernen svært stresset. Kroppen og hjernen reagerer som om den er i fare, og kanskje du kan merke at du blir svært redd, stresset, lei seg,sint. Man kan få søvnvansker, konsentrasjonsproblemer, få vondt i hodet,nakken og ryggen, fordi man blir anspent. Alt dette er normale reaksjoner på vold, som du kanskje kan kjenne deg igjen i.

Alle disse reaksjonene gjør at det er veldig galt av din pappa å slå, og veldig galt av din mamma å ikke prøve å stoppe volden. Dette viser at dine foreldre ikke klarer å beskytte deg, og det gjør at jeg tenker at det er helt riktig å ringe barnevernet.

Barnevernet vil kunne hjelpe hele familien, både hjelpe deg slik at du får det tryggere, og de kan veilede din pappa til hvor han kan få hjelp til å slutte å bruke vold.


Jeg anbefaler deg å ringe Alarmtelefonen for barn og unge, på tlf 116111.

Det er en gratis telefontjeneste som har åpent hver dag, og er til for barn/ungdom som opplever vonde ting hjemme. Alarmtelefonen vil hjelpe deg med å finne ut hvor du kan ta kontakt på ditt hjemsted.

 

Til slutt vil jeg si at det er fantastisk bra at du har sagt fra før. Du har bevist for deg selv at du tør å si fra!

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold