Hopp til hovedinnholdet

Synes dere det er en god ide å slå tilbake mot en mobber?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært mobbet lenge. Ikke blitt snakka til, men jeg har blitt dynka, slått, sparka, stukket med kniv, osv. Han holdt aldri kjeft. Han er nok den største drittsekken du kan komme borti Det føltes godt og slå tilbake ved og brekke kjeven på fyren. Sparke han i magen og ta igjen. Synes dere dette var en god ide?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan virkelig forstå at man kan bli både lei og sint av å bli plaget slik over tid. 

Det du forteller at du har blitt utsatt for, er alvorlig fysisk vold.

Når man blir utsatt for vold over tid, får man naturligvis reaksjoner.

 

Noen reagerer ved å bli svært sinte og få hevntanker. Det høres ut som at du har fått en slik reaksjon.

 

Jeg forstår ikke helt om det er slik at du faktisk har tatt igjen, eller om du kun har hatt tanker om det. Derfor blir mitt svar til deg todelt:

 

Om du faktisk har slått tilbake:

 

Vi anbefaler aldri at man skal bruke vold mot noen, fordi dette er farlig og skadelig, og ulovlig. Du risikerer å bli skadet selv, og du risikerer å bli anmeldt til politi, og få dette på rullebladet.

Av og til kan vold være selvforsvar, men det er bare viss volden skjer for å forsvare seg der og da. Senere hevn er ikke selvforsvar.

 

Så vi på ung.no synes ikke det er noen god ide å brekke kjeven og sparke han i magen - vi synes du heller bør kontakte en voksenperson, f.eks på skolen om det er der det skjer, for å få hjelp til å bli beskyttet mot denne mobberen.

Han har gjort noe alvorlig og ulovlig mot deg i lang tid, og det bør få konsekvenser. Ikke konsekvenser ved at du tar hevn, men ved at han blir anmeldt til politiet, og at skolen får vite om det. Det er eksempler på riktige konsekvenser.

 

Om du bare har tenkt å slå tilbake, men ikke gjort det:

 

Det er selvsagt naturlig å ha hevntanker, og av og til kan det være sunt å tenke seg at man tar hevn, og kanskje prate med noen om hva man har lyst til, "for å få det ut". Men! Det er forskjell på tanker og handling. Tanker om å bruke vold er ikke ulovlig, men å bruke det er strengt ulovlig.

 

Så dine handlinger må være noe annet: Ta kontakt med en voksen, og fortell hva som har skjedd med deg. Snakk med en voksen om du skal gå til politiet med det du har opplevd. Hold avstand til denne personen så godt du kan.

Viss mobbinga har skjedd på skolen, skal skoleledelsen få vite om det, og de har plikt til å gjøre noe med det. For alle har rett til å være trygge på skolen. Du har rett på beskyttelse mot vold - og det skal de voksne hjelpe deg med.

 

Jeg ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold