Hopp til hovedinnholdet

Jeg havner ofte i bråk når jeg drikker - dette skremmer meg.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år, og jeg er et ganske aktiv når det kommer til festing og slikt. Helt fra langt tilbake i tid har jeg vært den som har havnet i bråk. i edru tilstand er jeg langt ifra å være noe spesielt aggressiv. jeg kan bli ordentlig sint og skrike, men har aldri blitt noe voldelig i edru tilstand. dette var noe som fungerte veldig "bra" på slutten av ungdomsskolen. jeg var den "tøffe" som ingen turte å bråke med, og alle hadde respekt for meg, og det var også noe jeg likte på den tiden. men siden jeg begynte på videregående (jeg går forresten i 3. klasse nå) har det blitt ganske annerledes. etter jeg begynte på videregående var det ikke lenger den lille bygda jeg bor i jeg var i kontakt med på fest, men også mange andre steder som er involvert, og jeg er også mye mere på byen, med folk fra overalt. jeg har også vært mye i bråk de siste 3 årene, noe som har ført til at mange av guttene rundt om i fylket ikke er så veldig begeistret for meg, ettersom jeg har vært i bråk med venner av dem o.l. det som er så skummelt, er at når jeg blir full har jeg lyst på bråk. jeg synes det er GØY når jeg drikker, og det er noe som skremmer meg veldig mye. det har hendt et par ganger at jeg har bråket med en person, så har denne personen dukket opp med 10-15 personer og grisebanket meg senere på kvelden, noe som ikke er så ille akkurat der og da, ettersom du ikke føler så mye og er såpass full, men da våkner man alltid med fylleangst dagen etter. i det siste nå har jeg blitt ganske redd for å dra på store arrangementer og på byen der jeg ikke kjenner folk. jeg liker best å dra på hjemmefester, der jeg vet hvem absolutt alle er, og der jeg har kontroll over alle guttene. når jeg er på byen og sånt nå, går jeg rundt og er veldig usikker og egentlig ganske redd. jeg har lyst til å kunne dra på byen uten å være redd. jeg vil kunne dra et sted der det er mange mennesker jeg ikke kjenner, og samtidig føle meg selvsikker, men samtidig respektfull ovenfor andre mennesker. hvordan kan jeg holde meg unna bråk? hvordan kan jeg bli mindre aggressiv? Jeg vil ikke ha noe "drikk mindre" svar.. mye av moroa ved å dra på slike fester er nettopp det å bli full, så jeg håper på et svar som kan hjelpe meg til å kombinere disse to. Hilsen gutt som virkelig trenger hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så flott at du tar kontakt om dette - dette er et viktig tema, som sikkert mange unge kjenner seg igjen i. Etter å ha jobbet med aggresjon og vold over flere år, har jeg møtt mange ungdommer, som strever med det samme som deg.

 

Vold er et fenomen som ofte starter med at man synes det er "gøy" å være "tøff", gøy å være den som andre har respekt/frykt for.

 

Sinne/aggresjon blir slik en mestringsstrategi som gir deg trygghet og en god følelse. Problemet er bare at denne strategien fungerer dårlig på lengre sikt.

Dette har du erfart nå.

 

Det er gjerne slik at voldsbruk over tid, gjør at "selvsikkerheten" går over til bekymring og usikkerhet og utrygghet isteden.

 

Dette fordi vold avler vold - og jo mer aggresjon man har utsatt andre for, jo mer står man i fare for å bli utsatt for selv.

Samtidig opplever man at man hele tiden er i forsvarsmodus, og gjerne kikker seg over skuldra, skanner rommet på fester, og alltid er parat til å forsvare seg. Et slikt forsvarsmodus er fryktelig slitsomt for kroppen din, og psyken din.

 

Du skriver at det du ønsker nå, er å kunne være på steder der det er mange du ikke kjenner, og å kjenne deg selvsikker og opptre respektfullt.

Det er et ypperlig ønske, som jeg tenker at du kan få til - bare det at du har kommet fram til at du må slutte å bruke vold, er et langt skritt i riktig retning.

 

Jeg har noen tips til deg:

Lag deg noen strategier for hva du kan gjøre dersom noen ypper til bråk.

- Hvordan kan du forlate situasjonen før det er for seint?

- Hva kan du svare? Kan du f.eks si " jeg er ikke her for å bråke, derfor går jeg nå". Du har sikkert mange gode forslag selv.

Øv deg på dine strategier - snakk med deg selv i speilet.

Når du er ute, heng med folk som er rolige, avtal gjerne med en venn, hva du skal gjøre dersom du blir utfordret på bråk.

- Det letteste er å øve i edru tilstand så klart, for det er da du har mest kontroll over deg selv. Derfor vil jeg anbefale deg å trappe ned på drikkinga i en øvingsperiode, for å se hvordan det går.

Når dine nye strategier er øvd inn, kan det godt hende at det går helt fint å drikke seg full uten å havne i bråk. Men å øve seg på nye triks, når man har satt hjernen ut av spill med alkohol - vil bli supervanskelig:)

 

Jeg ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

 

 Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold