Hopp til hovedinnholdet

Venninne av meg har voldelig stefar. Hva kan jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Fikk en melding fra ei jeg har tett knyttet til meg hvor hun forklarte at grunnen til at hun var fraværende for tiden var at kjæresten til moren alltid hadde vært voldelig og han lot det ofte gå utover henne, hun fikk nok her om dagen, definisjonen av nok vet jeg ikke. Tror hun bare konfronterte han. Hun sier hun trenger trygghet, hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver til oss.

 

For en flott venn du er som er der for venninnen din og ønsker å hjelpe henne. Det må være veldig godt for henne å ha noen hun kan stole på som er der for henne. Jeg forstår godt at du har lyst å gjøre noe, men at det kan være vanskelig å vite hvordan man kan hjelpe.

 

Å leve sammen med noen som er voldelig er forferdelig vanskelig, skremmende, trist og skummelt. Veldig ofte blir det som en stor og vond hemmelighet i familien som man prøver å skjule for omverden, så det at hun har fortalt deg om hvordan hun har det er et første og veldig viktig skritt for å få hjelp.

 

Det viktigste du gjør er å forsikre henne på alle måter at du vil være vennen hennes og at du vil fortsette å støtte henne uansett hva som skjer. Da kan hun få et frirom hos deg både fysisk og psykisk - at hun kanskje kan komme til deg når det er vanskelig hjemme og at hun kan snakke om det vanskelige uten at hun kjenner at hun må skamme seg.

 

Er venninnen din under 18 år? I så fall tenker jeg at hun og hennes familie burde få hjelp av barneverntjenesten i kommunen deres. Å slå et barn og en ungdom er ulovelig. Allikevel er det veldig mange som blir slått hjemme. Oftest beror det på at foreldre/steforeldre ikke klarer av å håndtere sitt temprament og reagerer på frustrasjon gjennom å slå. Det er ALLTID den som slår som har ansvar for å ta tak i sine egne problemer gjennom å få hjelp til sitt sinne/aggresjon, men erfaringsmessig er det sjelden den som slår som ber om hjelp, og noen ganger er det nødt til å komme et press utenfra for at familien skal få hjelp. Mange ganger er barneverntjenesten de som faktisk kan hjelpe sånn at barnet/ungdommen ikke lenger trenger å være redd. Du kan ta kontakt med dem gjennom å finne kontaktinformasjon på din kommunes hjemmeside, og lete opp "barn og unge". Du kan være anonym om du vil.

 

Du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og unge som er en gratis krisetelefon som man kan ringe til om man selv har det vanskelig hjemme, eller om man vet om noen som har det vanskelig. De kan hjelpe med gode råd om hva som finnes av hjelp der dere bor, eller de kan hjelpe akutt hvis det skulle være fare for liv og helse for et barn/ungdom.

 

Jeg synes alltså det er viktig at du (og kanskje du og venninnen din sammen) snakker med noen sånn at det kan bli endring hjemme hos dem, samtidig tror jeg at det viktigste du kan gjøre for henne er akkurat det du gjør. Bry deg om henne, vis at du er der for henne og si til henne at hun kan stole på deg. Det å være der for noen som strever er kanskje det største man kan gjøre, og det viser at du er en flott venn og en flott medmenneske.

 

Takk for at du bryr deg så mye, og ha en god jul.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold