Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor bærer ikke politiet våpen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg var litt usikker på hvilken kateogori jeg skulle plassere dette spørsmålet i. Men jeg lurer på hvorfor det er slik at politi i Norge og kun Norge ikke er bevæpnet? Er det ikke litt vel naivt at grunnen skal være at alle konflikter kan løses med ord? Eller hva er grunnen? Grunnen til at jeg lurer er fordi jeg vil kanskje søke politihøgskolen, men er ikke det noe for meg da? Siden jeg mener ikke at alt kan løses med ord og heller ikke at det er riktig å omgåes kriminelle uten noen mulighet til å beskytte seg.. Jeg skjønner ikke logikken i dette og værtfall ikke med tanke på at Norge er et av få land som har det slikt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Spørsmålet du stiller er vanskelig, og det er ikke noe fasit svar på det. I Norge har vi en lang tradisjon for at politiet i utgangspunktet ikke skal bære skytevåpen i tjeneste. Det er allikevel ikke slik at politiet ikke bærer våpen når de er på jobb, kølle og pepperspray er også våpen og dette er ting politiet har med seg når de er på jobb. 

 

I situasjoner der det er behov for skytevåpen kan politiet bruke dette, men det krever godkjenning av politimesteren i den enkelte situasjonen. 

 

Det er som du er inne på ikke slik at alle konflikter kan løses med ord, men det er heller ikke slik politiet jobber. Selv om de forsøker å løse konflikter med ord er det jo mange tilfelle der de er nødt til å gripe inn med makt og holde personer fast osv. Det er heller ikke slik at politiet ikke har mulighet til å beskytte seg, de har trening fra politihøgskolen i hvordan de skal pågripe folk og hvordan de skal beskytte seg. 

 

Det er ikke nødvendigvis slik at væpnet politi ville føre til færre farlige situasjoner for politiet selv eller for resten av befolkningen. Det kan tenkes at det tvert imot ville ha ført til flere farlige situasjoner både for politiet og for oss andre om politiet hadde hatt skytevåpen med seg til enhver tid. 

 

Til syvende og sist er dette et politisk spørsmål om hvordan vi vil ha det i Norge. Per i dag ønsker ikke politikerne at politiet skal bære skytevåpen til enhver tid, men dette er jo et spørsmål som er oppe til debatt innimellom. Du husker sikkert at det var en del skriverier i media om nettopp dette i høst. 

 

Hvis ditt eneste ønske med å bli politi er at du skal få bære skytevåpen er det ikke sikkert at politiyrket er noe for deg, det å være politi handler ikke om å bære våpen. Men jeg tror at hvis du bruker litt tid på å sette deg inn i hvordan politiet jobber, og de utrolig viktige oppgavene de ivaretar i samfunnet, vil du se at dette kan være et spennende og givende yrke som det er verdt å satse på. Du trenger ikke å mene at alt kan løses med ord, og hvis det er politi du vil bli må du ikke la deg stoppe av at de ikke bærer skytevåpen til enhver tid.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold