Hopp til hovedinnholdet

Jeg har brukt vold for å forsvare broren min, kan den forklaringen holde?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en godt trent gutt på 18 år som har drevet aktiv boksing siden jeg var 10. Min bror er funksjonshemmet, noe jeg dessverre får høre, i negativ virking, litt for ofte. Han er en fantastisk person som til tross for sin nedsatte funskjon fungerer veldig bra som et mennesk. Han mottar rare blikk når han er ute blandt folk. Han blir latterliggjort av andre. Han blir oversett og krenket på en måte jeg ikke aksepterer. Folk skulle bare visst hvor fantastisk han egentlig er! På grunn av hans nedsatte funskjon har jeg alltid vært- og vil alltid være veldig støttende ovenfor ham. Jeg fikk lappen høsten 2012 og bestemte meg for å ta med meg min bror på en "harry-tur" til Svinesund i begynnelsen av desember. På vei hjem ble jeg veldig trett så jeg stoppet på en rasteplass for å strekke på bena og ta 5 minutter på øye. Min bror og meg gikk sammen ut av bilen og tok bena fatt og gikk en tur på 5-10 minutter. Når vi kom tilbake sto det en annen bil parkert like ved min, to gutter (18-19 års alderen) pekte og lo så snart de fikk et glimt av oss. Jeg hørte han ene si "se han downien der'a!". Jeg ble forbanna og ba min bror sette seg inn i bilen. Jeg gikk bort til dem og spurte om de turte gjennta det de sa rett forran meg. Det gjorde de, og jeg prøvde så godt jeg kunne å forklare at han også hadde følelser og alt det der. Gutta bare lo og slengte mer drit. Jeg ga dem en advarsel om at hvis de sa et negativt ord til kom jeg til å slå dem. Svaret jeg fikk var "Ahh, okey, du mot oss to da eller skal han der hemma jævelen hjelpe deg kanskje?". Da ble jeg så JÆVLIG forbanna at tok ut alt jeg har lært gjennom 8år med boksing. Jeg slo hardt (uten å vise hensyn). Jeg var dum nok til å slå kritiske plasser for å bevvist skade dem. Så snart begge var i bakken sparket jeg en bulk i bildøra deres og sa til dem at de bare skulle være glade for at jeg ikke gjorde dem like handicapet som han de nettop snakte drit om. Gutta gråt mens jeg gikk inn på toalettet og vaska blodet av hendene mine. Jeg satte meg i bilen, kjørte et par meter frem og venta til han ene var på bena. Jeg gikk ut av bilen og bort til han som hadde reist seg opp og spurte om han hadde noe mer negativt å komme med overnfor min bror. Det hadde han ikke. "Flott, få han der på sykehus med en gang" sa jeg før jeg gikk tilbake til bilen og kjørte hjem. Jeg vet det var dumt av meg å slå for og skade, men hele meg var langt over kokepunktet. Samtidig som jeg vet det var dumt gjort vil jeg på ingen måte si jeg angrer. Det blir feil å si at jeg er stolt over hvordan det skjedde, men jeg er stolt over min bror, stolt over å beskytte en så fanstastisk person og jeg er stolt over å ha satt to fordomsfulle personer på plass. Spørsmålet mitt er om jeg på noen grunnlag kan straffes for det jeg gjorde? Om jeg eventuelt må i rettsak, er det stor sjangs for at jeg må sone, eller er argumentasjonen min i saken god nok til å slippe straff? Takker på forhånd for svar! Mvh: Søskenkjærlig gutt (18)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


På dette spørsmålet får du svar både fra tema "vold" og tema "jus".

 

Vold først:

Teknisk sett kan ikke det du gjorde kalles selvforsvar, men muligens kan din forklaring virke formildende i en rettssak.

Uansett er det kjempeviktig at du er 100% ærlig i din forklaring, og at du både tar med hva de gjorde og hva du gjorde.

 

Det at du blir kjempeforbanna og provosert når noen krenker broren din på denne måten, er ikke vanskelig å forstå - du elsker broren din, og du har stor rettferdighetssans. Det at du er så støttende overfor han, og er opptatt av å beskytte han, det skal du ha stor respekt for!

 

Samtidig kommer vi ikke bort fra at bruk av vold er ulovlig - og at du sannsynligvis må ta konsekvensene av det du gjorde mot disse guttene.

 

Svar fra "jus":

 

Jeg skjønner at du blir provosert når noen snakker nedlatende om broren din på den måten. Og i tillegg kan det virke som dette er et raseri som har bygget som opp over en viss tid, slik at det dessverre gikk ekstra hardt utover disse guttene. Men vold er aldri noen god måte å løse problemer på selv om noen sier noe stygt om noen du bryr deg om.

 

Handlingen din, slag mot andre personer, kan anses som en legemsfornærmelse etter straffeloven §228 første ledd eller legemsbeskadigelse etter § 229. Hvilken straffebestemmelse som er den mest aktuelle i dette tilfellet kommer an på hva slags type skader de fornærmede fikk. Jeg vil tro at § 228 er mest aktuelt i dette tilfellet.

Bestemmelsen låter slik:

 

§ 228. "Den, som øver Vold mod en andens Person eller paa anden Maade fornærmer ham paa Legeme, eller som medvirker hertil, straffes for Legemsfornærmelse med Bøder eller med Fengsel indtil 1 Aar.

 

Har Legemsfornærmelsen tilfølge Skade paa Legeme eller Helbred eller betydelig Smerte, kan Fængsel indtil 4 Aar anvendes, men indtil 6 Aar, hvis den har Døden tilfølge, eller Skaden er betydelig.

      

Er en Legemsfornærmelse gjengjældt med en Legemsfornærmelse, eller er ved en saadan en forudgaaende Legemsfornærmelse eller Ærekrænkelse gjengjældt, kan den lades straffri.

 

Strafferammen er i utgangspunktet bøter eller fengsel opp til ett år. Straffen kan bli langt høyere hvis slaget gir skade av et visst omfang. Etter bestemmelsen tredje ledd kan imidlertid slaget bli straffri hvis det var en gjengjeldelse for et tidligere slag eller ærekrenkelse, eller hvis man blir slått tilbake. Dette er en "kan-bestemmelse", og det er ikke noen automatikk i at man ikke blir straffet i disse tilfellene.

 

Ellers kan slaget straffes mildere hvis slaget ble begått i "berettiget harme" etter straffeloven § 56 bokstav b. Dette vil være aktuelt hvor man ble provosert, men ikke i en slik grad at det er rimelig at straffen bortfaller. Hvis slaget ble begått i nødverge, fastslår straffeloven § 48 at man ikke skal straffes.

 

Om man kan bli straffet i tilfellet som du beskriver, og eventuelt hvor stor straffen blir, vil altså avhenge av en helhetsvurdering av saken. Det er vanskelig å si noe mer konkret om utfallet ut i fra hvordan du beskriver saken.

Hilsen Psykologen og juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold