Hopp til hovedinnholdet

Gutt 20 som sliter med angst og dårlig samvittighet

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en person som sliter med sosial angst, angsten tar mye energi og føler meg veldig sliten i perioder å da kommer negative tanker samt dårlig samvittighet på dumme ting jeg har gjort i livet. Jeg har blitt mer og mer samvittighetsfull med tiden, det har bare bygget på seg sammen med angsten. Jeg har etterhvert jobbet med å ordne opp med alt og alle jeg har hatt noe uoppgjort med men sliter fortsatt med noen dårlige minner som ikke gir slipp som da jeg for noen år siden var samboer med ei mor og datter på 2-4 år, jeg var i denne perioden veldig vanskelig og ha med og gjøre da jeg slet så mye med oppussing, utbrenthet angst depresjon, og kranglet en hel del med samboeren og sa også dumme ting til ungen hennes. Det jeg angrer mest på er når jeg mistet besinnelsen og kranglet såpass mye at jeg dyttet eksen i veggen, truet med det ene og andre, samt at jeg var hardhendt mot ungen hennes ved noen anledninger. Jeg har beklaget så mye til eksen for at jeg var som jeg var i denne perioden og hun sier det er glemt og vi vil hverandre bare alt godt men føler ikke at den dårlige samvittigheten/traumen vil gi slipp. Har ikke klart og fortelle om dette til noen andre verken kollegaer eller venner. Det verste er når jeg sitter i gruppe med folk og hvis noen nevner noe som kan lede meg inn på de gamle vonde minnene så slår angsten ut og føler meg litt dømt på en måte hvis dere forstår, det er så forferdelig, for jeg kan ikke endre på det som er gjort, og vil så gjerne bare ha fred i hjertet og være fri for at angsten slår ut. Når angsten slår ut så føler jeg meg veldig urolig og har følelsen av at folk ser på meg og tenker hva er det han har gjort for noe galt. Jeg håper dere kan hjelpe meg, jeg gjør alt for fred i hjertet og god samvittighet. MVH

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du beskriver i spørsmålet ditt til at du sliter mye med angst og dårlig samvittighet. Mye er knyttet opp mot dårlige erfaringer som skjedde for en stund tilbake. Du var samboer med en dame med et lite barn. Dere hadde et konfliktfylt forhold, der du endte opp med å dytte samboeren din og var hardhendt med barnet hennes ved noen anledninger.

 

Disse opplevelsene er noe du ikke klarer å tilgi deg selv for. Du har beklaget mye ovenfor ekskjæresten din, og hun sier at hun har lagt det bak seg. Men du har ikke klart å være åpen med noen venner, kollegaer eller familiemedlemmer om det som har hendt.

 

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å bearbeide disse hendelsene sammen med en terapeut. Dette er noe som plager deg fortsatt, og det kan tenkes at du synes det er vanskelig å være i nære relasjoner igjen fordi du har trått over noen grenser tidligere. Veldig mange har god nytte av å gå på sinnemestringskurs. Reform kan være et sted å henvende seg til, hvor mange har fått jobbet med aggresjon og sinnemestring.

 

Du er 20 år, og kan da også henvende deg til helsestasjonen for ungdom. Her får ungdom og unge voksne opp til 23 år gratis samtaler. På helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøster, lege og ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Veldig mange ungdom har god nytte av samtaler her.

 

Et annet alternativ er å være åpen med fastlegen din om de tingene som plager deg. Han eller hun kan henvise deg videre til samtaler hos psykolog.

 

Det er svært positivt at du ønsker å jobbe med deg selv, og det kan være lurt å gjøre dette for å kunne klare å gå videre. Det vil da kunne være lettere å fungere i nære relasjoner.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og takker deg for at du tok kontakt med oss i ung.

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold