Hopp til hovedinnholdet

Terrortrusler

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er en jente på 17 som er veldig oppdatt av dette med terrortrusler og slikt som kommer her i Norge, særlig etter 22/7. Da tenker jeg ofte på sikkerheten, og hva som egentlig blir gjort. Jeg satt å så på nyhetene i stad, om at det var kommet trusler om å sprenge storinget. Men hva når det kommer trusler mot en skole? Mot en butikk? Blir det tatt seriøst da? Og en ting til - en person som sjekker seg inn på et hotell med en koffert (eksempel), hvordan kan folk vite om han har våpen/en bombe i kofferten eller ei? Det samme gjelder en som setter beina inn på et kjøpesenter. Er sikkerheten rundt disse tingene god nok? tusen takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror det er viktig at du tenker at det er gjort mye for å forbedre sikkerheten i Norge etter 22. juli og derfor er det tryggere nå en noen gang å leve i Norge. Faktisk er det slik at ser vi bort fra det som skjedde 22.7 i 2011 så er det svært få drap som skjer i Norge. Det gjør at vi kan være trygge.

 

Samtidig er det slik at det å leve alltid vil være noe utrygt, og det er umulig å sikre seg helt mot at ting kan skje. Selv i stater som er politistater, hvor det er jernhard kontroll skjer det mer enn i Norge. Det er viktig at vi ikke må ha f.eks. kontroller for å gå inn på kjøpesentra eller hoteller, fordi det gjør oss mer ufrie og det er ingenting som tilsier at det skal skje noe der. Selv om noe skulle skje så blir vi mer engstelige av å ha slike kontroller alle steder.

 

Jeg tror at det er viktig at du forteller deg selv at det er trygt i Norge og at de stedene som må passes på blir passet på. Vi kan ikke beskytte oss mot alt og de tingene du er redd for skal skje kan vi ikke si at ikke kan skje, men det er svært liten sjanse for det. Om vi hadde bodd i Afghanistan ville det vært annerledes, men her i Norge kan vi være trygge de fleste steder.

 

Jeg tror at det er viktig for deg å tenke mindre på de tingene som gjør deg redd. Kanskje du kan bestemme deg for at du setter av litt tid av og til til å tenke på dette og da setter du opp på et papir hva som er argumenter for at dette skulle skje og hva som er argumenter mot at det skulle skje. Ellers om du begynner å tenke på det skal du si til deg selv: det tenker jeg på når jeg har satt av tid til dette.

 

Med vennlig hilsen

 

Atle

Atle Dyregrov (psykolog)

 

Senter for Krisepsykologi i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold