Hopp til hovedinnholdet

Vært i barnevernet. Problemer med stefar.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år snart 19, jeg flyttet ut fra barnevernet til min stefar, han er ikke mn biologiske pappa. Men jeg går skole nå. Har mye fravær men det er ikke bare min feil, jeg får 6600 i stipend det vil si bortebostipend, siden jeg bor hos min stefar. Også sier han at jeg skal betale 2000 i husleie, men det er ingen som gjør det. Man skal jo ikke betale når man er student når man bor hjemme. Han sier han har så mye og betale ned på osv, men det er da ikke min feil at han har masse lån på hus bil osv. Når vi snakker om det osv, så blir han sur og forbanna. Hver gang han snakker til meg, og jeg avbryter han for og forklare han en ting så sier han hvis du ikke holder kjeft så slår jeg deg. Og når jeg sa men, så tok han tak i ørene mine og dro det er ikke første gang han truer med og slå meg, og han kan være så hissig at han gjør det også.. er det lov? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, jeg bor så langt ut på landet at det er vanskelig og finne leilighet her. Han sa til meg i dag at hvis ikke du betaler de to tusen hver 15, så skulle han kaste meg ut herfra... har han lov til og gjøre noe sånt? Hver gang han blir hissig og han snakker med meg så truer han med å slå hvis jeg ikke holder munn, hvis jeg sier noe så tar han tak i ørene mine og drar. Min stefar og min mor er skilt skilte seg når jeg gikk i5.klasse ller 6.klasse.. de hadde åpnet en sparekonto til meg. Mamma skrev seg ut av den sparekontoen, og fjor så skulle jeg få hjelp av nav siden jeg ikke gikk skole da. Men nav ville ikke hjelpe meg siden jeg hadde dne sparekontoen, så pappa flyttet den til sin egen, at de pengene gikk til han på hans konto. Det har vært krangel der oxo, er det noen muligheter for og få pengene tilbake? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Det er åpenbart at du har det vanskelig og det er flere spørsmål du har behov for svar på. Du skriver ikke når du flyttet ut fra barnevernet. Hvis det er mindre enn ett år siden du ble utskrevet fra barnevernet kan du be dem om hjelp på nytt, selv om du selv har sagt at du ikke ønsker hjelp etter du fylte 18 år. Lovgiver sier at barnevernet skal informere ungdom om retten til å ombestemme seg og at barnevernet bør kontakte ungdommen ett år etter at alle tiltak er avsluttet for å høre om ungdommen likevel ønsker tiltak. Barnevernet kan følge opp med tiltak helt frem til du er 23 år. Selv om du har flyttet fra kommunen hvor du hadde kontakt med barnevernet, er den kommunen du flyttet fra som har ansvaret for å gi deg hjelp. De tiltakene du eventuelt får når du er fylt 18 år er selvsagt med ditt samtykke. 

 

Jeg tenker det er viktig at du får hjelp fra noen voksne slik at du kan bo trygt, ha tilstrekkelig økonomi og mulighet for å fullføre skolegangen din. Du skal ikke finne deg i at din stefar truer deg, og han har ikke lov å slå deg eller på annen måte være voldelig mot deg.

 

I forhold til sparepengene du skriver om, virker det litt uklart hvordan du kan finne ut av det. Hvis det er slik at du ikke kan eller ønsker å ta kontakt med barnevernet, vil mitt råd til deg være at du kontakter advokat. Du så liten inntekt, at du ganske sikkert har krav på fri rettshjelp ? det vil si at du ikke betaler for at en advokat hjelper deg. Du kan lese mer om dette på www.advokathjelpen.no

 

Du kan også finne nyttig informasjon på www.barnevernsbarna.no, denne siden er opprettet av landsforeningen for barnevernsbarn, som representerer ungdom som selv har hatt tiltak fra barneverntjenesten.

 

Lykke til!

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold