Hopp til hovedinnholdet

Hvem burde jeg spørre om hjelp når jeg er så sinna?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg ble mobbet i fjor da jeg gikk i niende, jeg ble kalt en del stygge ting som fikk meg til å bli ganske voldelig. når jeg sier voldelig mener jeg at jeg havnet i en slosskamp en en av kompisene mine som var 1 år eldre enn meg i tilegg. det som skjer i kroppen min nå og i hodet mitt er at jeg har lite tolmodighet og at jeg får lyst til å slå til alle i familien min. jeg får egentlig lyst til å skyte dem! selv om jeg godt vet at jeg ikke kommer til å gjøre det. siden jeg er glad i dem mer enn alt på jord. hva skal jeg gjøre? og hvordan kan jeg slutte å tenkte på denne måten? og hvem burde jeg spørre om hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Sinne kan dekke over sentrale følelser og behov og dermed skape kommunikasjonsproblemer. Å bli kjent med ditt eget sinne kan derfor være nyttig. Du ser dette nå og ber om hjelp.  Det er mulig til å få hjelp, og du kan også selv gjøre noe. 

 

Hvorfor blir du så sint?

Det er et viktig spørsmål og samtidig finnes det ikke noe enkelt svar. Du ser en sammenheng med opplevelser du har med mobbing tidligere, og det kan godt være en årsak. Årsakene til ubehersket sinne er mange, de kan være sammensatte og forskjellige.

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er svært ofte også uforståelig både for den sinte, for den det går ut over og for andre som opplever det. Sinnereaksjonen viser ofte ikke annet enn at vedkommende er sint. Og fordi sinne gjerne er rettet mot andre mennesker, kan man lett bli ledet til å tro at årsaken ligger hos en annen enn hos den sinte.

 

Mange kan unngå å bli sinte hvis de forstår hvorfor de blir sinte.

  1. Mange plasserer ansvaret for sitt eget sinne hos andre mennesker
  2. Mange blander sammen stimulansen (den utløsende faktor) til sinnet og årsaken til sinnet
  3. Mange har dårlig kontakt med egne behov og følelser (annet enn sinne)
  4. Mange feiltolker andres utsagn eller signaler


Det er derfor viktig å jobbe for å forstå hvilke av disse punktene som gir deg de største problemene.

Hos noen ligger årsaken til sinneproblemene på et dypere plan. Det kan ligge i en personlighetsforstyrrelse (det finnes flere typer) eller komme fra traumer som har fått utvikle seg over lengre tid (som for eksempel mobbing). Det er grader av sinneproblemer, men de alvorligste kan trenge ulike typer hjelp.

 

Du kan lese mer om sinnemestring i artikkelen under og du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom for å få hjelp. 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold