Hopp til hovedinnholdet

vold og selvforsvar

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg har ikke helt skjønt greia med regler mot vold. Greit det er ikke lov å angripe, men det er mange måter å angripe på. Jeg hadde frivillig angrepet i selvforsvar om kjæresten min hadde havna i en situasjon, i høyeste grad kunne jeg drept for det. Men det kommer ALT ann på hva som skjer, dette mente jeg hvis en kommer med pistol eller kniv, og jeg beskytter meg og henne, og til slutt bruker teknikk der kniven blir satt i han, eller pistol siktet mot han, men han strider imot og dermed nødt til å skyte. Er ikke den voldelige typen, men dette er det verst tenkelige scenarioret jeg kom på. Hadde selvfølgelig tenkt igjennom med klok avgjørelse og livsviktig begrunnelse før jeg hadde tatt et liv uansett situasjon. Men det jeg lurer på er, om jeg angriper i selvforsvar, hva hadde min straff vært da? og hvorfor? Eller om kjæresten min hadde blitt slått/opplevd vold som sårer henne psykisk, hva hadde straffen min vært for å ha tatt igjen? Og hvorfor? Jeg mener at i visse tilfeller kan vold være løsningen og naturens rene svar. Hvis jeg blir angrepet, og anmelder det, så blir jo tiltalte bare mer forbanna og hatsfull, da er det bedre om jeg setter foten ned og viser han at jeg ikke er typen å kødde med, mener jeg da. Alle har hver sin mening, men jeg håper politiet og staten kunne forstått situasjonen før den i selvforsvar hadde blitt anklagd. En annen ting, i selvforsvar, jeg hadde slåss med angriperen fram til han hadde gitt seg, altså, skadene kan være store hvis han ikke gir seg, er det straff for det, og hvorfor? Man kan ikke regne med at hvis en fyr angriper så er politiet rett bak hjørnet, og menneskers instinkt i en slik situasjon hadde selvsagt vært løp eller forsvare, jeg er typen til å forsvare, og mener at hvis jeg blitt satt inn for å beskytte meg og/eller dama mi, hadde vært feilbehandling av menneskelig instinkt reaksjon og rettigheter. Dette kan brukes som unnskyldning i flere situasjoner, men om politiet ikke kommer fram til noe svar, så heller la den saken gå sin gang uten politiet og heller at politiet hadde holdt et øye med meg og han i tilfelle det skjer noe igjen og heller dømme den saken. Takk. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelige spørsmål du reiser, og hvert eneste tilfelle vil være forskjellig i forhold til hva som vil være greit og ikke greit. Jeg vil likevel si innledningsvis at utfallet av en oppildnet situasjon har mye med hvilken holdning man går inn i situasjonen med. Ettersom du sier at du mener at vold er løsningen, og at du er typen til å forsvare og ikke løpe - så mener jeg at du allerede på forhånd er innstilt på å bruke mest mulig vold. Det er ingen god holdning og ikke noe godt utgangspunkt.

Det er aldri greit å drepe noen. Men det kan i visse tilfeller tenkes at man ikke blir straffet for det dersom domstolen vurderer at det ble gjort i nødverge.

Regelen om selvforsvar, eller nødverge, finner man i straffeloven § 48.

Nødverge innebærer at man forsvarer seg selv eller andre mot et ulovlig angrep ved å foreta en ellers straffbar handling overfor angriperen.

Det er viktig å huske at forsvarshandlingen ikke må overstige faren ved angrepet. For eksempel skal man ikke skyte eller stikke med kniv en som slår, dersom det ikke er helt nødvendig i selvforsvar. Og det skal derfor veldig mye til før et drap vil kunne anses som nødvendig for å forsvare seg. I de fleste tilfeller vil det være nok å slå/dytte tilbake.  

Nødvergesituasjonen opphører straks angrepet er avverget. Dersom en person slår deg og er ferdig med det, kan du ikke bruke vold mot ham etterpå.

Selvforsvar er ikke det samme som avstraffelse eller å ta igjen. I et slikt tilfelle der en person allerede har slått deg og er ferdig med saken, vil det rette være å anmelde hendelsen til politiet.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold