Hopp til hovedinnholdet

Pappa slår og drikker, jeg vil ikke være hos ham, hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. I det siste er det veldig mye vold hos pappa. Han slår meg. jeg har har vondt i hele kroppen. Det er to ting. Jeg vill ikke være hos pappa. Jeg vill bare være en normal jente. Som ikke har det vanskelig. Bare en helt vanlig jente, som ikke har noe å tenke på. Han slår meg! Mamma og pappa er skilt. Men en gang var jeg hos pappa. Han kom hjem etter fest, han var full. Han kom og sa at han ikke ville ha meg hjemme hos han mere. Og at han synes det var bortkastet og være med mamma i alle årene. Jeg var helt knust. Han slo meg. Slo meg hardt. Jeg viste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde vont i hele armen. Og tillslutt bestemte jeg meg for og selvkade meg. Det var så godt og få ut all smerten.Kan dere gi meg et godt svar om hva jeg kan gjøre? For den eneste jeg har pratet med er bestevenninnen min. Hun forstår meg veldig godt. Så kan dere hjelpe meg, sånn at jeg kan få stopp i dette! For e r lei av at jeg skal sitte hjemme å gråte så mye. For jeg bare brekker sammen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss, takk for det!

Du forteller at faren din slår deg, at han sier han ikke vil ha deg, og at han snakker stygt om moren din. Du har helt rett i at det er vold, både det at han slår og den måten han snakker til deg på. Du fortjener ikke å bli utsatt for det, og jeg tenker det er en bra ting når du kjenner at du ikke har lyst til å være hos ham mer. Det betyr at du skjønner at du ikke skal måtte utsettes for vold fra faren din!

Du forteller også at faren din kom full hjem fra fest, og at han da var voldelig. Jeg tenker det må ha vært både skremmende og krenkende for deg, og jeg kan godt forstå at du ble knust av det. Det er skremmende nok i seg selv når foreldre blir fulle, fordi de da blir uforutsigbare og vanskelige å forholde seg til. Når han blir voldelig i tillegg, blir det enda mer skremmende.

Så forteller du at du selvskadet deg, og at det var godt å få ut all smerten. Det sier meg at det er mye smerte hos deg! Mange beskriver at det er godt å selvskade fordi det gjør at man får utløp for følelser man ikke vet hvordan man skal håndtere. Kanskje er det slik for deg?

For noen er det også sånn når man blir utsatt for vold at man tror det er sin egen skyld, og at man derfor fortjener å bli skadet - både av andre og seg selv. Hvis det er slik for deg, vil jeg at du skal vite at det ikke er din skyld at faren din er voldelig. Når han bruker vold, handler det om at han ikke klarer å være voksen og håndtere sine følelser, og så tar han det ut på deg i stedet. Det er hans ansvar, ikke ditt. Ingen fortjener å blir utsatt for vold!  

Du lurer på hva du skal gjøre. For det første er det fint at du kan snakke med bestevenninnen din om dette, det er viktig at du får noen å dele det med. Så tenker jeg også at det er viktig at du snakker med en voksen, fordi en voksen kan hjelpe deg med å få til endringer. Det er for mye å skulle fikse opp i dette alene når du er 13 år!

Det er du som vet best hvem av de voksne rundt deg som kan være gode å snakke med. Kan du fortelle det til moren din, eller til noen andre i familien? Kan du fortelle det til en lærer, eller snakke med helsesøster på skolen din? Hvis ikke kan det være lurt å snakke med helsesøster på skolen din, eller en lærer som du har tillit til.

Kanskje er du redd for at faren din skal bli enda sintere hvis du forteller noen om det som har skjedd. Likevel er det viktig at du forteller om det, og fortell også om hva du er redd for at skal skje når han får vite det. Sånn kan dere finne gode måter for å passe på at du er trygg.

Du skriver at du ikke har lyst til å være hos faren din mer, og det støtter jeg deg i! Det er slik at barn skal få lov til å uttale seg om hvor de skal bo og hvor mye samvær de skal ha, og når man er over 12 år skal dette tillegges stor vekt. Så når du sier at du ikke vil være hos ham, skal de voksne høre på det! Men noen ganger trenger voksne å vite hva som er grunnen, for at de liksom skal skru på ørene sine ordentlig.

Hvis du trenger å snakke med noen før du forteller det til en voksen i nærheten av deg, så kan du ringe Alarmtelefonen 116 111. De kan hjelpe deg med hva du kan si, og med å finne ut hvem som er best for deg å snakke med.

Lykke til!

Hilsen Gøril fra KOMPASSET

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold