Hopp til hovedinnholdet

Opptak til politihøgskolen.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ganske fortvilet og vet ikke hvem jeg skal henvise meg til!. Min store drøm er og bli politi og da trenger de en uttømende politiattest som er plettfri. Det som er saken er at min ekssamboer og jeg havnet oppe i en stor krangel som endte med vold fra begge parter Etter at han hadde slått meg og tatt kveltak på meg ringte han politiet og sa han ville anmelde meg for vold. Dette synes jeg selvfølgelig var brutalt urettferdig og tok kort tid selv opp tlf, ringte 112 da jeg i tilegg var livredd for at han nettopp hadde truet med å drepe meg. (kvele meg) Politiet kom og vi begge avga en forklaring. Jeg fortalte jeg hadde brukt selvforsvar og derfor påført han noen blåmerker, jeg viste de også alle blåmerkene jeg hadde på kroppen etter at han hadde slått meg og fortalte at han hadde prøvd å ta kveletak på meg (kveletakene hadde jeg ikke merker etter) Jeg fortalte også at politiet hadde vært her en gang før for å roe ned situasjonen vår den gang. Min ekssamboer fortalte blant annet at jeg hadde slått han med en pc (slik at han fikk blåveis) og viste til meldinger hvor jeg hadde sagt unnskyld for at jeg hadde slått han. Selvom han ikke opplyste dette til politiet, brukte jeg kun slevforsvar mot han. Vi begge sa til politiet at vi ikke vil anmelde forholdene. Det var da var da politiet sa de kunne treffe offentlig påtale om de ville dette. ( jeg er fullt klar over hva dette er og er selvfølgelig livredd for at de gjør det) selvom jeg selv ikke har gjort noe galt aner jeg ikke hvem politiet tror på og om de komme er til å reise påtale. (Hvilke beviser de har og hvem de tror på aner jeg ikke) Og hvis de gjør dette da vil jo ting komme på vandelen min og da kan jeg ikke bli politi. En annen ting er at det kan forekomme påtaleunnlatelse, men dette vil jo også komme på min vandel og min politidrøm kan jeg se langt etter. Jeg vet at politiet har denne hendelsen i sin logg, men hvis de ikke velger å gjøre noe med det kommer det da på min uttømende vandel på noe som helst måte? Jeg bare er så utrolig redd for hva som kan skje fremover, hvordan burde jeg gå frem? Kan jeg ringe noen å høre hva de har tenkt å gjøre med saken. Trenger jeg å bekymre meg. ? Jeg får ikke sove om natta lenger jeg er så redd for at drømmen min går i vasken. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig som du sier at det ved opptak til Politihøgskolen kreves plettfri vandel, dette følger av politiloven § 24 b.

Politihøgskolens nettsider står det følgende:

"I enkelte tilfeller kan det gjøres en skjønnsmessig vurdering dersom lovbruddet eller handlingen er av bagatellmessig art eller ligger så langt tilbake i tid at det ikke kan sies å være avgjørende for skikketheten til søkeren. Vandelen som helhet vil bli vurdert."

For å få et mer sikkert svar på hvordan Politihøgskolen stiller seg til slike ting går det også an å ta en telefon dit og høre om dette er noe som i tilfelle vil gjøre det helt umulig for deg å komme inn, eller om du likevel er en aktuell kandidat. Du finner kontaktinformasjonen til Politihøgskolen nederst på nettsiden deres.

Uansett utfall av voldssaken, så vil politiet vite om denne saken dersom du kommer til et intervju ved inntak til politihøyskolen. Du kommer nok dermed ikke unna at du må åpent fortelle om denne hendelsen. Det vil da være viktig å fortelle din historie, om dette var et engangstilfelle og om dette er noe du har lagt bak deg, lært av og om du har endret deg. Dersom du er en person som raskt og ubegrunnet tyr til vold, vil du selvfølgelig ikke være egnet til å jobbe i politiet...

Jeg håper det ordner seg. Du kan også ta kontakt med politiet der du bor og høre om de har tatt noen avgjørelse i saken enda.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold