Hopp til hovedinnholdet

venninna mi forteller meg at faren hennes og stemora hennes slår hun

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente på 16 år. Jeg har ei venninne som flyttet hit for ca to måneder siden. hun har fortalt meg at hun har en del problemer hjemme. Hun flyttet fra moren sin for en del år siden, og hun forteller meg at faren hennes og stemora hennes slår hun. jeg har selv møtt faren, og han drikker en del alkohol. Hun har også fortalt meg at en venn av hun har begynt med rusmidler, og at hun er redd for han og hun er redd for at han skal ta livet av seg. hun har også sagt til meg at hun vil i fosterhjem. jeg gjør alt for å hjelpe hun. Hun ville selv at jeg skulle prøve å fikse så hun fikk flytte, men hun er redd for at faren slår hun om noen forteller det til han. jeg er ikke sikker på om alt det hun sier er sant, men jeg må nesten tro på det. Hva kan jeg gjøre for at hun eventuelt flytter i fosterhjem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du sender mail til ung.no og søker råd for hvordan du kan hjelpe din venninne. Slik du beskriver det så høres det ut som hun har en omsorgssituasjon som ikke er bra for henne.

Jeg tenker at det er viktig at din venninne kommer i kontakt med den lokale barneverntjenesten slik at de kan kartlegge hennes omsorgssituasjon, og eventuelt sette inn tiltak som kan hjelpe henne.

Dere kan be om et møte med barneverntjenesten der din venninne kan orientere dem om hvordan hun har det hjemme, du kan eventuelt være med som en støtteperson.

Dersom din venninne ikke vil/tørr det kan du levere en bekymringsmelding, muntlig eller skriftlig, til barneverntjenesten ut fra de opplysningene du har fått fra din venninne. Barneverntjenesten vil da ta kontakt med henne for å få mer informasjon og eventuelt sette i gang en undersøkelse.

Når det gjelder hennes venn som har begynt med rusmidler, og som hun er redd for skal ta sitt eget liv, er det viktig at noen voksne blir orientert om dette slik at de kan hjelpe han. Dette kan være voksne som han har en relasjon til, eller noen i det offentlige nettverket som helsesøster, lærer eller lege. Er han under 18 år kan det også være aktuelt å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten 

Håper du fikk noen svar som du kan bruke. Du er velkommen til å skrive til oss igjen, eller du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge gratis på tlf. nr. 116 111 for mer råd og veiledning.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold