Hopp til hovedinnholdet

Gutt liker å gå feminint kledd, problematisk for guttene i klassen.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått mye hjelp ved å sjekke spørsmål og svar til andre her og jeg setter stor pris på arbeidet dere gjør. Jeg har vært interessert i klær siden sommeren 2012, men jeg har ikke turt å vise det. Jeg er veldig feminin og har nå begynt å fortelle folk det. I November begynte jeg å gå kledd feminint, noe som guttene i klassen min reagerte strekt på. Jeg er bare sammen med jenter fordi jeg synes guttene er veldig umoden. Jeg prøver å skille meg ut fra andre, og selv synes jeg det går veldig bra. Men nå begynner de å synes jeg er litt merkelig, har oppført meg litt rart. Jeg bruker sminke og jeg barberer leggene, armene og armhulene. Hva kan jeg si for å spørre om en ny sjanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år

Så bra at du holder på å finne ut av ting og hvordan du har lyst til å uttrykke deg selv. Du er den eneste som kan bestemme hva som er riktig for deg når det gjelder hvordan du vil kle deg!

Det finnes ingen fasit på hvordan jenter eller gutter skal se ut. Likevel er det noen som tror de vet dette. Dette betegnes ofte som de normene som finnes rundt hvordan jenter og gutter skal kle og oppføre seg i samfunnet vårt.

Det som er litt rart å tenke på, er at disse "reglene" er forskjellige fra ulike kulturer. I enkelte land er det for eksempel veldig vanlig for menn å gå i kjole. I noen kulturer er det helt selvsagt at menn kan sminke seg og ha et såkalt "feminint" uttrykk, mens i andre blir det sett på som litt rart. Noen synes endog det kan være litt skummelt at noen går utenfor det som "alle andre gjør".

Vet ikke helt om jeg skjønte spørsmålet ditt, men er det dette det handler om for deg? At de andre guttene i klassen blir forstyrret av at du er deg selv? At du utfordrer de normene rundt hvordan "kjønn" skal gjøres?

Det som er litt rart, er at guttene i klassen din synes det er vanskelig at du er deg selv. Blir veldig nysgjerrig på hva som er deres problem. For har det noe som helst å si for dem at du viser dine "feminine" sider? Er dette noe som angår de i det hele tatt? Har du noen problemer med at de velger å være såkalt "maskulin"?

Jeg vil anbefale deg å snakke med læreren din eller helsesøster på skolen der du går om dette. Jeg tenker det er kjempeviktig at du får støtte i å vise den du er på en slik måte som kjennes riktig for deg. Sammen med de kan du utfordre normene rundt kjønn blant gutta i klassen.

Det finnes mange gode undervisningsopplegg rundt normer og normkritikk. Jeg vil anbefale deg å kontakte Skeiv ungdom som har et opplegg som heter "restart". Dette kan lastes ned fra nettet eller bestilles som brosjyrer og brukes i klassen din. Gå inn på www.restart.no for mere info.

Ønsker deg masse lykke til, heier på deg!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet