Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man svare mennesker som trakkaserer andre på grunn av seksuell identitet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er forkjemper av ytringfriheten og mener at folk skal få lov til å mene det de vil. Samtidig mener jeg at det er enkelte grupper i samfunnet som er mer sårbare og utsatte for diskriminering og hatkriminalitet enn andre og på det grunnlaget mener jeg de begrensingene som også finnes iform av ulike diskrimineringslover er helt rette. Jeg går på skole og er derfor i et miljø der alle utfordrer hverandres meninger og folk blir tvunget til å møtes. Enkelte har holndinger om at å f.eks være homofil er ekkelt. Når jeg sier at man burde være forsiktig med det man sier for jeg som svar at det er innenfor ytringsfriheten. Og forsåvidt er jeg enig, men jeg mener at det ikke må hindre oss i å være medmennesker å tenke på at vi snakker om andre mennesker og ikke f.eks frukt. "Brokkolli er ekkelt". Vi snakker om mennesker med følelser og jeg mener man burde passe på hva man sier. Hva kan jeg helt konkret svare til mennesker som har "nært" rett og slett ekle kommentarer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Takk for brev! Du peker på helt grunnleggende poeng knyttet til hvordan vi mennesker skal være ovenfor hverandre.

Mennesker må gjerne ha ulike verdier og retningslinjer for livene sine. Det er ikke noe mål at vi alle skal tenke likt. Likevel er det slik at vi i Norge har lover som regulerer hva vi kan gjøre i møte med den andre. Ingen kan styre tankene våre, men hvordan vi handler på de er derimot regulert i lov.

I Norge er det forbudt og offentlig komme med trakkaserende utsagn som retter seg mot seksuell identitet eller kjønnsidentitet. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med ledelsen på skolen der du går, for å fortelle de om de holdningene som verserer. Legger ved en artikkel du kan se på.

Min erfaring er at diskriminering og trakkasering av seksuelle minoriteter ofte handler om mangel på kunnskap. Mange vet faktisk ikke at det er helt naturlig å tiltrekkes noen av samme kjønn, det er bare ikke fullt så vanlig.

Fordi det for mange hersker så mange tabuer rundt dette, kan det oppleves som veldig skremmende dersom man selv kjenner på disse "forbudte" følelsene. Derfor erfarer jeg ofte at de som kommer med de sterkeste ytringene, selv kjenner på en tiltrekning mot noen av samme kjønn.

Jeg vil anbefale deg å få noen til å snakke med medelevene dine på skolen der du går. I Norge finnes det et eget undervisningsopplegg rettet mot skoler, som tar opp akkurat dette med normer rundt kjønn og seksualitet. Jeg tenker det er vanskelig for deg å skulle stå i dette alene. Det er ikke så lett å påvirke seige strukturer samt endre disse holdningene uten støtte fra andre. 

Vil derfor anbefale deg å kontakte Skeiv Ungdom sitt undervisningsopplegg som heter "Restart". Dette er et gratis tilbud hvor Skeiv Ungdom drar rundt omkring i landet, og utfordrer de normene som finnes. Du kan bestille de til å komme dit du bor, ved å gå inn på linken Restart

Det finnes også et eget skoleprogram i regi av LLH, som heter Rosa kompetanse skole. Dette opplegget retter seg mot lærere. Det er også gratis og kan bestilles til den skolen hvor du går på Rosa kompetanse skole

 Stå på, heier på deg, og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skeiv og diskriminert?

LLH-logo

Har du opplevd å bli diskriminert på grunn av din seksuelle orientering eller kjønnsidentitet?

Les mer

Homofobi i skolegården

Jente siffer aleine på en benk (colourbox.com)

Har du opplevd å få slengt skjellsord som "homo" og "lesbe" etter deg på skolen? Du skal ikke måtte godta å bli mobbet uansett hvilken seksuell orientering du har.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet