Hopp til hovedinnholdet

sliter med tanker som er forvirrende

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er dette den vireklige verden? jeg tror dette er den ekte verden men jeg er litt usikker, når jeg sovner så drømmer jeg at jeg vokner opp så går jeg rundt og lever helt vanlig så legger jeg meg i drømmen og vokner opp her så lever jeg helt vanlig så sovner jeg igjen og vokner opp i den andre verdenen. Begge føles helt ekte, når jeg er her nå så føles dette helt ekte, men det gjør det også når jeg er i den andre verdenen. Jeg må bare vite hva som er virkelighet så kan jeg vite at f.eks. hver andre dag er virkelig. Skal spør det samme spørsmålet i den andre verdenen også. Visst du svarer ja kan du også prøve å bevise at dette er den ekte verden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt. Det du forteller virker slitsomt for deg å leve med, at du alltid må ta så mange vurderinger på om du er i den ordentlige virkeligheten eller om du er i en drøm. Når man først begynner å tenke slik er det noen som opplever at fantasien og tankene tar litt overhånd og plutselig begynner man å betvile ting som før virket selvfølgelige. 

Du spør om dette er den virkelige verdenen og du vil at jeg skal prøve å forsikre deg om at det virkelig er det. Jeg vet ikke om du trenger mer bevis enn at du får svar på dette brevet? Da har du jo et håndfast bevis på at det du har spurt om har blitt lest av en annen person som også har prøvd å svare på det du lurer på. Jeg håper at dette kan gjøre deg mer sikker på at dette er den virkelige verdenen. 

Uten å kjenne deg bedre og uten å kunne snakke med deg er jeg usikker på hvilke forklaringer som virker betryggende for deg og hva som stresser deg enda mer.  Jeg tror det vil være til hjelp for deg å ringe eller sende en mail til TIPS, der får du prate med noen som er vant til å hjelpe ungdom som har forvirrende tanker eller vanskelige spørsmål som plager dem. Nummeret er 51515959, og det er åpent ukedager mellom kl 08.00 og 15.00.

Jeg kan i hvert fall si at slike vansker som du beskriver kan komme av en stressende livssituasjon, og jeg håper du kan tenke gjennom om det er noe som gjør deg stresset i hverdagen din. Er det noe du kan gjøre eller be andre gjøre for å redusere stresset?

Hvis man bruker mye tid på å tenke, gruble og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Det kan kanskje hjelpe deg å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Da kan du utforske dem mer og forsøke å finne mer positive og realistiske tanker. Du kan også forsøke å spørre deg selv: "er disse tankene til hjelp for meg?" eller "er det nyttig for meg å bekymre meg for dette?" Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med de negative tankene i artiklene jeg har lagt ved under. 

Jeg syns det er fint at du klarer å stille spørsmålene som du gjør i brevet ditt. Jeg tror det vil hjelpe deg å snakke med noen om det. 

Hvis ønsker hjelp, kan du gå til helsesøster eller rådgiver på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Du kan gjerne ta opp det som er vanskelig for deg med foreldrene dine hvis du har grei kontakt med dem. Det vil være smart å ha en åpen tone med dem slik at de kan støtte deg og forstå deg bedre. Kanskje de også klarer å finne god hjelp til deg. 

Du kan ringe til hjelpetelefonen hvis du vil snakke med noen helt anonymt. Det er gratis og åpent hele døgnet. Der er det mennesker som er vant til å lytte og gi råd. Nummeret er 116 123.

Lykke til! Håper du finner hjelp til å sortere tankene fremover!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet