Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke noe sosialt liv.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 13 år som ikke gidder å bo hjemme lenger. Jeg har en tanke om å rømme men jeg har samtidig ikke lyst. Jeg får ikke lov til å gå ut med venner, spille på ukedagene, bruke pc på ukedagene osv. I fritiden får jeg bare lov til å lese, øve til prøver, gjøre lekser osv. Jeg pleier å være på leksehjelp helt til det slutter (16:00). Det er for å holde meg ute av huset lengst mulig. Og om morgenen pleier jeg å gå 45minutter før skolen starter. Jeg har ikke noe sosialt liv. (Ingen snapchat, ingen instagram, ingen Facebook osv.) håper jeg kan få hjelp. Hilsen, gutt 13år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 13 år.

Takk for at du skriver til oss. 
Det er trist å høre at du ikke gidder å bo hjemme. Du beskriver at du har strenge foreldre, og at du har tenkt på å rømme, med at du egentlig ikke har lyst. Det er bra at du ikke rømmer. Løsningen er ikke å rømme.

Jeg tenker at en del foreldre synes det er vanskelig å ha ansvar for ungdom. Fordi de er usikre, og redde for at det skal skje ungdommen noe så blir de veldig strenge og urimelige, og de glemmer å snakke med ungdommen, noe som gjør forholdet til ungdommen dårlig.

For at du skal få det bedre hjemme bør du snakke med foreldrene dine. Noen synes at det er vanskelig å snakke med foreldre om ting man har ulike oppfatninger om, og da kan man få hjelp av helsesøster eller Familievernkontoret. Gjennom samtale kan du og foreldrene dine snakke om hvordan dere kan få det bedre. Foreldrene dine må forstå at du er en ungdom, og at de må begynne å stole på deg.

I Barneloven står det at barn og unge skal få økende selvbestemmelsesrett med alderen, se artikkel under. Det er viktig at foreldrene dine gir deg frihet under ansvar, noe som gjør at du forberedes på etterhvert å bli voksen.

Venner er viktig i ungdomstiden. Det samme er det å være på nett. Alle ungdommer har behov for et sosialt liv.

Imidlertid er det ikke farlig om foreldre setter noen grenser for hvor mye ungdom skal være på nett, men det behøver ikke å bety at man ikke får være på nett i det hele tatt.

Det du beskriver her tenker jeg det går an å gjøre noe med, slik at du kan være med venner og være på nett.

 Mitt råd er å snakke med foreldrene dine, eller få hjelp til å snakke med dem.

Hvis foreldrene dine er så strenge at det kan handle om omsorgssvikt så kan du ta kontakt med Barnevernet.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet