Hopp til hovedinnholdet

Kan skolen ta betaling for skoleball?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente på 15 år går på 10. Trinn. Jeg har blitt valgt inn i Ball komité på skolen min. Men problemet er at jeg er allerede uenig men det de har planlagt. Første møtet får vi høre: "Skolen har bestemt at årets ball skal ha inngangspenger", noe jeg er veldig uenig i fordi fjor åretsball var GRATIS og nå går jeg på 10.trinn vårt siste ball på ungdomskolen. Så jeg gjorde noe drastisk jeg tok ark og papir og gikk rundt for å samle underskrifter mange skrev ned på det. Det som var hovedfokuset var Imot inngangspenger, At ballet ikke var obligatorisk og at vi ikke fikk 2 timer avspasering neste dag (noe vi har gjort hver gang) Det er skolen som arrangerer ballet har de lov til å ta imot penger? Og hvis de finner ut at jeg var imot dem har de lov til å kaste meg ut? Og kan du komme med gode argumenter imot inngangspenger? Det vil jeg nok trenge

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, flott du tar kontakt

Skolen kan ta betalt for skoleballet. Dette er ikke en del av undervisningen, og omfattes derfor ikke av opplæringsloven § 2-15.

Det er ingen regler for hvordan et skoleball skal driftes, så hvorvidt de kan "kaste deg ut" av komiteen avhenger av om skolen har et eget reglement for dette. jeg synes ikke dette i seg selv er en grunn til å gjøre dette, men det avhenger av om du føler du kan jobbe videre med skoleballet selv om du er uenig i måten det gjennomføres på.

Det eneste argumentet jeg kan tenke meg er at betaling kan være ekskluderende fordi det fører til at de som har dårlig råd kanskje ikke har mulighet til å delta.

 

Mvh

Brede Skogbakken

Elev- og lærlingombudet i Hedmark, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet