Hopp til hovedinnholdet

Kan rektor true med å gi meg nedsatt ordenskarakter på feil grunn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i 10. Ende klasse. En medelev av meg brukte narkotika. Rektoren våres behandlet saken på feil måte, ved å gi feil opplysninger. Jeg sendte han en privat melding om at det han gjorde var feil, å jeg trur han lyver (han skrev til foreldrene at det har vært politi på skolen, men nå nylig sier han det ikke har vært det. Men sier likevell de har bevis på at det har vært brukt, solgt og oppbevart narkotika på SKOLEN.) jeg klagde på det. Nå truer han meg med å gi meg nedsatt pga å krenket han (jeg gjorde ikke det, mange foreldre gikk over meldingen). Er det lovlig å true en elev på 15 år med å gi nedsatt orden viss det er feil grunn? Foreldrene mine mener det er feil bruk av makt. Jeg har plettfri rulleblad + gjør det bra innenfor og utenfor skolen. Jeg skal også søke forskerlinje, så jeg kan ikke ha nedsatt orden. Kan jeg få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse! 
Det er leit å høre at det omsettes og brukes narkotika på skolen din.

Rektor er den øverste sjefen på skolen  og har sånn sett muligheten og rett til å behandle saker på den måten han mener er riktig. 
Men hvis det er elever, ansatte, foreldre som sitter inne med viktig informasjon om saken, så er det viktig at rektor lytter til de innspillene og evt. vurderer saken på nytt, hvis han mener det er behov for det. 

Hvis du sitter inne med viktig informasjon om saken er det helt nødvendig å fortelle rektor om dette. Så må rektor vurdere den informasjonen du gir han. 
Jeg vet ikke hvilke vurderinger rektor har gjort når han sier han vurderer å gi deg nedsatt ordenskarakter. Hvis han mener det er riktig så kan han si det til deg. 
Har du prøvd å prate med rektor om dette? Hva er grunnen til evt. nedsatt karakter? Har du forklart hvorfor du sendte melding til han?

Uansett vil ikke alle planene dine gå i vasken selv om du skulle få nedsatt ordenskarakter dette halvåret. De kommer flere muligheter til å rette opp i det. Bare fortsett med den gode jobben du gjør!

Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet