Hopp til hovedinnholdet

Har meninger som bryter med flertallet, skal hun prøve å passe inn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 16 år som har meninger de fleste ikke har, eller er motstander av. For å si det kort: jeg er imot hele queer theory og trans folk. Jeg hater dem ikke, jeg bare syns at ideologien går imot de grunnleggende prinsippene for feminisme, noe som jeg støtter. Jeg har prøvd å skifte meningene mine for å passe inn bedre, men det ble ikke noe av. Jeg føler at jeg er alene med meningen min, ihvertfall i generasjonen min. Jeg har mange venner, men ingen av dem har engang litt like meninger som meg, så jeg føler meg alltid alene. Det er greit for meg å være alene, men tanken på å leve slik hele livet gjør med litt trist. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg prøve å passe inn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Jeg tenker jo at alle mennesker står fri til å føle og tenke hva de vil. Det som blir viktig er jo hvordan dette uttrykkes i ord og handling.

Dersom det er slik at dine meninger bryter med menneskerettighetene og norsk lov, så kan du faktisk ikke gjøre hva du vil med de. 

Det at vi mennesker tenker ulikt og har forskjellige meninger, er jo ikke noe problem så lenge vi respekterer hverandre og oppfører oss skikkelig mot hverandre.

Jeg tenker ikke du skal endre dine meninger, bare for å passe inn. De aller fleste er jo uenige med noen andre på et eller annet vis. Dette fordi vi er forskjellige og har ulik erfaring og kunnskap i bagasjen.

Jeg tipper at selv om du ikke deler andres syn på Queer theory, så er det flere ting du faktisk er enig med de i og deler. 

Selv om du tror du er alene om å tenke det du gjør, er min erfaring at du ikke er det. Det å diskutere dette temaet med andre som tenker annerledes enn deg, kan også gi deg noen nyttige perspektiver som du kanskje ikke har tenkt på tidligere? På samme måte som andre kan få nyttige innspill fra deg.

Håper noe av dette ga mening? Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet