Hopp til hovedinnholdet

Er jeg egoistisk?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en sånn jente som er veldig opptatt av å være uavhengig. Jeg har sånn passe god selvfølelse og selvtillit og prøver så godt jeg kan å ikke bry meg om hva andre sier om meg. Men dette får meg til å begynne å lure på om jeg er egoistisk. Jeg har drevet å tenkt på hvorfor vi mennesker har kjærester, og det er vel egentlig fordi vi selv vil være lykkelig? Betyr ikke det at vi har egoisme i oss alle sammen? Vennene mine driver ofte med ting som jeg syns er kjedelig og spør meg ofte om jeg føler meg utenfor, og sier at de godt kan slutte med det de gjør og heller være med meg. Men da sier jeg at selv om vi er venner så skal ikke vennskapet vårt hindre oss i å gjøre det vi selv vil. Lærer jeg bort egoisme da? Jeg har fortalt vennen min at jeg kommer alltid til å la henne få lov til å gjøre det hun vil, og til gjengjeld måtte hun gi meg friheten til å gjøre det jeg ville. Vi lever jo egentlig alle for oss selv, ikke for andre. Vi liker bare å tro at det er slik ...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei! 

Takk for at du skriver til oss. 

Du tar opp mange ulike interessante temaer og aspekt i ditt spørsmål. Du stiller gode spørsmål som ikke nødvendigvis har et fasitsvar.  

Mennesker er forskjellige, og derfor er noen også mer egoistiske enn andre. Utifra det du skriver vil jeg ikke si at du er veldig egoistisk og kun tenker på deg selv, det virker som du ser de menneskene du har rundt og tar vare på vennene dine. 

Om alle er litt egoistiske er diskuterbart, men det kommer selvfølgelig ann på hva man legger i ordet. Det å ønske at man selv skal lykkes og ha det bra er ikke i seg selv egoistisk. Mens hvis man hele tiden er opptatt av seg selv og egen vinning, og dette går utover andre mennesker vil jeg si at man er egoistisk. 

Et vennskap handler om begge parter må gi og ta, det virker som om det er noe som du og vennene dine gjør. Jeg synes ikke at du "lærer bort egoisme" til vennene dine. Selv om man er venner så må det være rom for alene-tid, jeg vil ikke si at man er egoistisk av den grunn. 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no 

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet