Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg "bli noen"?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg visste ikke hvilket emne jeg skulle ta dette under så jeg skriver det bare her, også håper jeg på svar. Jeg har alltid villet og tenkt jeg vil bli noe. Jeg vet ikke hva, men jeg vil bli lagt merke til og jeg vil folk skal vite hvem jeg er. Når jeg sier jeg vil bli noe tenker foreldrene mine at det er et tegn til for lite oppmerksomhet i mitt sosiale liv, noe det ikke er. De tror også at jeg bare vil det for å tjene penger (noe som er litt sant med tanke på at vi har dårlig råd, og jeg vil kunne vere ansvarlig for min egen økonomi, så jeg kan kjøpe ting jeg vil ha uten å få dårlig samvittighet ). Uansett, spørsmålet mitt er hvordan kan jeg egt bli noe, på hvilke måter kan jeg bli oppdaget? Håper dere kan hjelpe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Kjenner godt igjen følelsen du har, og den er nok ikke så unormal. 

Vi mennesker er jo lagd forskjellige. Noen har ikke behov for å stikke seg ut i det hele tatt, og vil aller helst leve livet rolig og i anonymitet. Andre har en blanding i seg - og noen andre igjen har en stor trang til å synes, påvirke, skille seg, gjøre en forskjell.

Det er for vanskelig for oss her og nå og fortelle deg hvordan du gjør dette best, eller hva som er riktig for deg. Vi kjenner deg jo ikke. Det blir jo også opp til deg, når du blir eldre, å se hvor mye denne trangen "trenger seg på". Da vil du også gjøre justeringer ut i fra det.

Det er jo veldig mange måter å "synes" og bli kjent på. Noen gjør alt de kan for å synes, bare for å synes. Man kan alltid skaffe seg oppmerksomhet, også negativ oppmerksomhet. Men dette fører sjelden til et lykkelig liv, sannsynligvis. 

Den kanskje beste måten er å finne noe man er veldig god på. Hvis man har riktige evner og legger alle kreftene sine i det, så er det gode sjanser for at det vil bli "oppdaget" og lagt merke til. Mange i Norge legger ikke alle krefter de har i arbeid - men posjonerer det også ut over familie, venner, hobbyer. 

Det er uansett vanskelig for oss å gi deg råd om dette, siden vi ikke kjenner deg eller vet hva som er best for deg. Men vi kan si at du ikke er alene om å ha den følelsen, og at den nok kan bringe både mye godt og noe mindre godt med seg. 

Hvis du bruker den som en motivasjon for å stå på og legge inn innsats, er det veldig bra. Hvis det blir en besettelse, at du må være kjent for å føle deg lykkelig, er det nok ikke så bra. Mange som er kjent, er ikke lykkelige. 

Det er også stor forskjell på å ville "bli noe". Man kan for eksempel "være noen" i et lite fagmiljø, hvor alle kollegene dine vet godt hvem du er, men ikke resten av samfunnet. Eller du kan "være noen" for større deler av samfunnet.

Det er uansett du selv som vil merke hvor stor denne trangen blir hos deg, og om den gjør at du velger yrke og andre ting på bakgrunn av den eller ikke. Du er fortsatt ung, så det er åpent hvordan du vil utvikle deg videre, og hva som er riktig for deg.

Vi anbefaler deg uansett å snakke med rådgiver på skolen, venner, familie - og følge godt med på hva du er mest interessert i å gjøre fremover.

Vi kan nok ikke svare så mye bedre enn det - lykke til, og bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet