Hopp til hovedinnholdet

Det er en gutt i klassen min jeg ikke kan fordra, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, takk for svaret. Det er en gutt i klassen min jeg ikke kan fordra, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Han er en san super kristen idiot, som ikke vil at mennesker skal kunne elske hverandre. Han er en selverklært nasjonalist, og det er ikke alt. Når vi har hatt om 2. Verdenskrig og nazismen, har han FORSVARET TYSKE SOLDATER. Han sier ting som "det var ikke alle tyske soldater som tok del i drap på jøder, kun SS og Gestapo" eller noe sånt. Han er en jævla nazist med andre ord. Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, for han er en "hyggelig fyr" når du snakker med han. Han har aldri sagt noe direkte rasistisk mot noen i klassen. Han møter opp hver eneste dag... i hviteskjorte og slips. Det som irriterer meg mest er synet han har på kvinner. Han sier at lønnsforskjeller finnes ikke i Norge eller vest Europa. Han sier at kjønnsroller er "laget for en grunn, slik at begge kjønn for bruke sine "sterke sider". Han støtter fascister som Trump. Men han sier det er "yttringsfrihet". RASIST.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er vanskelig å avgjøre hvorvidt noen er nazist eller ikke basert på opplysninger fra andre. Gutten du forteller om kan godt være nasjonalist og kristen, uten at det gjør ham til en nazist. Selv om han forsvarer tyske soldater under 2. verdenskrig er han heller ikke nødvendigvis nazist. Samtidig er det heller ikke sånn at fordi noen er hyggelige kan de ikke være rasister. Har du snakket med en lærer (eventuelt en annen ansvarlig voksen på skolen) om hvordan du oppfatter denne gutten? Det er godt mulig man må jobbe med holdninger, men det er i så fall lærerens oppgave. Uansett, i denne situasjonen høres det ut som en god idé for læreren (og klassen) å fordype seg i godt undervisningsmateriell om 2. verdenskrig og nazisme. Hvis dere holder til på Østlandet kan det være en god idé å kontakte for eksempel HL-senteret  (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) for å få undervisning der. Eventuelt kan læreren finne det på hjemmesiden til HL-senteret. Eller dere kan finne artikler og forslag til oppgaver og opplegg på Antirasistisk Senters skolenettside, eller få et skolebesøk. Det kan også være greit å utfordre kvinnesynet til denne gutten. Det kan gjøres gjennom informasjon, men bør gjøres systematisk. Ta gjerne kontakt med ungdomsavdelingen til Antirasistisk Senter (Agenda X) hvis du har behov for mer hjelp.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no


Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet