Hopp til hovedinnholdet

Er sosionom og miljøarbeider ulike utdanninger?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om sosionom og miljøterapeut er ulike utdanninger? Og hvordan kan du bli det? Kan man jobbe som sosionom og/eller miljøterapeut innenfor psykisk helse? Hvordan jobber man da? Blir man nesten som psykolog? Håper på svar snart! Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og du stiller gode spørsmål.

Miljøterapeut er ikke en egen utdanning, det er mer en stillingstittel og jobb som blant annet sosionomer kan få! Du kan lese mer om yrket miljøterapeut her på utdanning.no. Der står det:

Det finnes ingen egen miljøterapeututdanning, men miljøterapeuten er som regel en offentlig godkjent vernepleier, sosionom, ergoterapeut, sykepleier, barnevernspedagog, barnehagelærer eller spesialpedagog. Det finnes også miljøterapeuter med annen faglig bakgrunn.

Du kan også lese om yrket sosionom på utdanning.no. Det er både en egen utdanning og en stillingstittel/jobb. Så hvis du vil bli sosionom, så må du studere sosionom. En sosionom kan også bli miljøarbeider, men en miljøarbeider kan ikke bli sosionom uten å ha studert sosionom først :)

Ja, du kan jobbe både som sosionom og miljøarbeider innen psykisk helse - sammen med andre yrker som vernepleier og spesialpedagog. Du blir ikke helt en psykolog som sosionom, men yrket har mange likhetstrekk, og rollen din vil være "beslektet" på en måte. 

Vi tenker at du bør lese yrkesbeskrivelsene på utdanning.no så godt som mulig, og gjerne kontakte studiekonsulent ved læresteder som tilbyr sosionomutdanning eller andre helsefaglige utdanninger og spørre dem! De kan nok gi deg et godt svar på hvordan yrket er i praksis, og det kan stå mye nyttig på nettisdene deres! 

Det høres ut som at du har gode tanker og planer. Les linkene vi ga, og kontakt aktuelle læresteder med spørsmål! Eller still oss spørsmål igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet