Hopp til hovedinnholdet

Politiets bruk av lydopptaker i samtale med ungdom

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om politiet har rett til å ta lydopptak av mindreårige. La oss si at politiet drar på ¨besøk¨ til en 14 åring pga han har spredt en voldelig video over nett. Han er uten foreldre hjemme, har politiet da rett til å ta lydopptak av samtalen de har hjemme hos 14 åringen selv om han er mindreårig og uten foreldre som ikke er informert om noe av det som skjer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er litt vanskelig å svare helt enkelt på dette når jeg ikke vet hva politiet har sagt eller gjort i denne situasjonen.

Det finnes regler som sier noe om når politiet kan og skal bruke lydopptak. I hovedsak bruker politiet lydopptak når de skal ta avhør. Det skal helst tas lydopptak av alle avhør, også de som tas på gata eller hjemme hos noen. Politiet skal da fortelle at avhøret tas opp på lyd før man starter.

Lovverket sier at når politiet skal ta avhør av en person under 16 år bør foreldrene eller de foresatte få mulighet til å få være tilstede under avhøret. Likevel blir barn noen ganger avhørt uten at foreldrene er der, det kan være at foreldrene ikke kan eller at politiet ikke får tak i dem og det haster med å få tatt avhøret.

Du skriver at det er snakk om en samtale. Politiet snakker med mange barn og ungdommer uten at foreldrene får vite det før etterpå. Det kan være at ungdommen er på et sted hvor det har skjedd noe kriminelt eller han eller hun selv har vært involvert i noe. Da vil politiet etterpå kontakte foreldrene og informere dem om hva som har skjedd og at de har snakket med barnet deres. Politiet kan sette på lydopptakeren når de går ut av bilen på et oppdrag.

Politiet tar lydopptak for etterpå å kunne være sikre på hva den de snakket med sa og hva de selv sa og spurte om. I tillegg tas lydopptakene for at andre, kanskje en advokat, etterpå skal kunne høre om politiet har gjort jobben sin på riktig måte, og ikke sagt noe som ikke er lov.

Jeg håper det svarte litt på det du lurer på.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Pass på hva du deler på nettet

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Vi er mer personlig og åpne på nettet enn noen ganger før. Husk på at det du deler kan slå tilbake på deg senere.

Av: Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet