Hopp til hovedinnholdet

Jeg er i utlandet mot min vilje, hvem kan hjelpe meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år og som har blitt tatt med til landet foreldrene mine er fra og dette vil jeg ikke. Foreldrene mine tvinger meg Akkurat nå til å være her i Irak der jeg ikke vil gå på skole elr får gjort noe, og jeg vil ikke gå på skole her fordi jeg liker ikke hvordan det er å gå på skole her og det er ikke den samme opplæringen man får i Norge. Dette her går veldig utover det psykiske inni meg og føler dette er galt av foreldrene mine å gjøre. Har hørt om unge som får hjelp av ambassaden, og jeg vetke om de hjelper hvem som helst og om de vil hjelpe meg i den situasjonen jeg er i akkurat nå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss! 

Hvis begge foreldrene dine er i Irak sammen med deg, så er det slik at de har rett til å bestemme hvor du skal bo frem til du blir 18 år. Når du blir 18 så kan du få pass uten foreldres samtykke, og selv bestemme hvor du vil bo. Hvis en av foreldrene dine bor i Norge så står det i barneloven § 40 at barn over 12 år må samtykke til å bo i utlandet uten en av foreldrene. Men uansett så skal din mening ha betydning. 

Har du prøvd å snakke med foreldrene dine? Du kan for eksempel forklare dem at det får store konsekvenser for skolegangen din at du bor i Irak og ikke går på skole siden du trenger skole for å få en utdannelse og en jobb i fremtiden.  Kanskje kan du snakke med noen i familien din som du stoler på, som igjen kan snakke med foreldrene dine om dette? Hvis en av foreldrene dine bor i Norge, så kan du kontakte barnvernet der han/hun bor og be barnevernet snakke med han/hun om at du bør få komme hjem til Norge.

Det er ikke enkelt å få hjelp av norske myndigheter når du er i utlandet. Det beste er å be om hjelp før man drar hvis man er bekymret før en reise til utlandet. Jeg vil likevel anbefale deg å prøve å snakke med noen ved ambassaden. Du kan ringe ambassaden i Jordan, som også dekker Irak på dette nummeret: 962 79 8774646. 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du i utlandet og trenger hjelp?

Hånd med hennamaling (colourbox.com)

Om du er blitt tvunget til å inngå ekteskap eller står i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap i utlandet, kan du be en norsk ambassade om hjelp og bistand.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer

Dette kan ambassaden hjelpe deg med i utlandet

pass og euro (colourbox.com)

Norge har utenriksstasjoner i de fleste land i verden, og en av deres hovedoppgaver er å bistå nordmenn som kommer i vanskelige situasjoner i utlandet. Her gir vi deg en oversikt over noe av den hjelpen du kan forvente å få fra utenriksstasjonene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet